Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Öppnar mottagningstält för coronasmittade vid vårdcentraler Foto: SVT/Erik Alfredsson

Öppnar mottagningstält för coronasmittade vid vårdcentraler

Uppdaterad
Publicerad

Patienter i Blekinge med luftvägssymtom kommer i fortsättningen behandlas vid mottagningstält som kommer sättas upp på två platser i länet. Detta för att minimera smittspridningen av coronaviruset på länets vårdcentraler.

Regionen meddelade under måndagen att patienter som har luftvägssymtom och som bedöms behöva vård, kommer att behandlas vid två mottagningstält på två platser i Blekinge. Ett av tälten kommer finnas utanför Lyckeby vårdcentral och det andra utanför gamla dagakutmottagningen i Karlshamn.

Detta innebär att samtliga besök på vårdcentral måste bokas via telefon – där sjukvårdarna som gör en första bedömning – hänvisar patienter med luftvägssymtom till mottagningstält medan andra patienter bokas in på vårdcentralen. På så sätt vill regionen minimera att patienter dyker upp oanmälda.

– Vi har jobbat på att förstärka vårdcentralerna så vi kan ta så många samtal som det bara går, säger Mats Berggren, operativ chef för regional särskild sjukvårdsledning.

Tält utanför akuten

För att minska risken för smittspridning av coronaviruset på akutmottagningen i Karlskrona, öppnade hälso- och sjukvården även upp ett mottagningstält utanför ingången till akutmottagningen under måndagen – som kommer vara öppet dygnet runt.

– Vi gör detta för att minska smittspridning bland befolkningen och säkra arbetsmiljön för våra medarbetare, säger Mats Berggren.

”Där kommer man på ett säkert sätt hänvisa vårdsökande vidare in på akutmottagningen. Den sökande kommer få en första medicinsk bedömning för att få rätt vård”, skriver region Blekinge i ett pressmeddelande.

Mottagningstält i Blekinge

Visa

Mottagningstältet utanför akuten i Karlskrona öppnade 12.00 under måndagen

Mottagningstältet vid Lyckeby vårdcentral öppnar tisdag 8.00

Tältet vid gamla dagakutmottagningen i Karlshamn öppnar onsdag 8.00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet