Kommunalrådet i Karlskrona har sagt att kommunen i nuläget inte kommer att bojkotta företaget Mondelez. Foto: TT / SVT

Oppositionen i Karlskrona kräver inköpsstopp av Mondelez

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun kommer i nuläget inte att bojkotta företaget Mondelez. Det säger det moderata kommunalrådet som hänvisar till EU-direktiv.

Oppositionen i Karlskrona kräver dock inköpsstopp och har skrivit ett initiativärende att Karlskronabornas skattepengar inte ska behöva bidra till att finansiera Putins krigskassa.

Flera myndigheter och organisationer har valt att bojkotta företaget Mondelez, som bland annat ligger bakom Philadelphiaost, O'Boy och chokladmärket Marabou. Företaget har verksamhet i Ryssland och är svartlistat av Ukraina.

I Blekinge har både regionen och Karlshamns kommun gått ut med att de på grund av kopplingen till Ryssland kommer att stoppa inköpen av företagets produkter, som bland annat köpts in till särskilda boenden och fritidsgårdar.

Inte aktuellt med bojkott

Från Karlskrona kommun har man dock sagt att det i nuläget inte är aktuellt med någon bojkott. Det moderata kommunalrådet Emma Swahn Nilsson har sagt till P4 Blekinge att kommunen följer EU-direktiv.

Det här får oppositionen i Karlskrona att reagera. Ett initiativärende har nu skrivits från Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet som kräver att inköp från Mondelez stoppas.

– Vi vill visa vår solidaritet med Ukraina. Vi tycker att det är viktigt att vi i Karlskrona också tar ställning, säger oppositionsrådet Sandra Bizzozero till SVT Nyheter Blekinge.

Hon tycker att det moderata kommunalrådets uttalande är märkligt.

– Att hänvisa till EU-direktiv låter som att man frånsäger sig hela ansvaret. Hur är det möjligt att andra kommuner och regioner kan göra det här men det inte fungerar i Karlskrona? Här finns det möjlighet att ta ställning: Att vi tycker inte att våra skattepengar ska gå till att finansiera Putins krigskassa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten förklarar: Så blev den svenska chokladkakan frontfiguren i bojkotten mot jätteföretaget Mondelez. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.