Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oppositionsrådet Sandra Bizzozero är starkt kritisk till hur det politiska styret hanterat Vattenborgsaffären. Foto: Erik Lundmark/SVT

Oppositionens hårda kritik: ”Totalt haveri”

Uppdaterad
Publicerad

Ett pinsamt agerande och ett totalt haveri. Så beskriver oppositionsrådet Sandra Bizzozero Vattenborgsaffären i Karlskrona, efter att den oberoende granskningen radat upp kritik mot det politiska styret.

Under helgen kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja innehållet i den externa granskning av Vattenborgsaffären som gjorts av advokatfirman Delphi. På punkt efter punkt underkänner den det politiska styrets hantering av affären.

Oppositionsrådet Sandra Bizzozero är starkt kritisk till hur affären har skötts.

Vattenborgen i Karlskrona

– Det är allvarliga brister. Utredningen visar att Vattenborgsaffären är ett totalt haveri från de styrandes sida. Det är anmärkningsvärt och pinsamt, säger Sandra Bizzozero (S), oppositionsråd.

”Uppenbart övervärderad”

Bland annat har granskningen slagit ner på de två värderingar som gjorts av fastigheten, då ingen av de tog hänsyn till att Vattenborgen under lång tid stått tom och utan hyresgäst.

– Jag är otroligt glad att värderingarna har granskats och vi från oppositionens sida har hela tiden påtalat det här som framkommit. Det är uppenbart att den är kraftigt övervärderad och det är uppenbart att det här handlat om egen vinning, säger Sandra Bizzozero.

Swahn Nilsson (M) var jävig

Två av kommunens toppolitiker anses inte ha varit jäviga under ärendets gång. Men Emma Swahn Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, pekas ut som jävig då hon deltog som ordförande vid det sammanträde i januari 2024 då hyresavtalet beslutades att sägas upp.

– Det är allvarligt att hon varit jävig. Hon är ju kommunstyrelsens ordförande och ägare till Vattenborgen, säger Sandra Bizzozero.

Under måndagsförmiddagen väntas det politiska styret hålla en presskonferens där den oberoende granskningen offentliggörs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet