Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kommer att påverka privatekonomin om hyran krafthöjs – och hur mycket det blir, är något som oroar flera hyresgäster när förhandlingarna snart inleds. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Oro för hyreshöjningar: ”Blir kris för många”

Uppdaterad
Publicerad

Att hyreshöjningar väntar oroar många hyresgäster – något som Hyresgästföreningen märker av.

– Det vore ju förödande för den enskilde att behöva flytta för att hyran blir för hög, säger Urban Jönsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Ronneby.

Efter en genomsnittlig ökning på cirka två procent de senaste åren vill fastighetsbolag i år krafthöja med minst tio procent.

Enligt Fastighetsägarna syd, skulle det behövas en höjning på minst 30 procent för att täcka ökande kostnader.

– Vi tycker att de har haft väldigt många år med gynnsamt ränteläge och låga elpriser, där man kunnat bunkra undan till en sådan här situation. Hyresgästerna ska inte behöva drabbas akut med höga höjningar, säger Urban Jönsson.

”Tänker efter när man ska handla”

Det är inte bara hyresgäster som kommer att drabbas av ökade boendekostnader. Marie Midlöv bor i en bostadsrätt i Karlskrona där föreningen också höjer avgiften.

– Vi får fem procents höjning. Det påverkar absolut, man tänker mer på priserna när man handlar.

Hör fler Blekingebor och Hyresgästföreningen om hyresförhandlingarna i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.