Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hyresgästföreningen anser att fastighetsägarna tjänat tillräckligt med pengar de senaste åren, och att de kan använda de vinsterna nu. Foto: Fanny Hult/SVT

Hyresgästföreningen inför höstens hyresförhandling: ”Klart oroade”

Uppdaterad
Publicerad

Snart drar förhandlingarna igång mellan hyresvärdarna och Hyresgästföreningen om nästa års hyreshöjning. I Örebro sker det redan i oktober, vilket är tidigare än vanligt och orsaken är det förändrade omvärldsläget.

Nästan allt har blivit dyrare den senaste tiden. Mat, el, drivmedel och höjda räntor. Inflationen är högre än på många år och mitt i allt detta ska även hyreshöjningarna för hyresrätterna förhandlas.

Hyresgästföreningen har redan haft ett möte med Örebrobostäder, Öbo, och kommer kallas till förhandling redan i oktober.

Prischocken i Örebro län

– Vi kommer ha en tuff förhandlingsresa framför oss. Vi kommer inte ha ett avslut första, andra, tredje gången vi ses och det är därför vi startar dem väldigt tidigt i år, säger Öbos vd Ulf Rohlén.

”Klarar inte en stor hyreshöjning”

Än så länge har Hyresgästföreningen inte fått allt för många samtal från oroade medlemmar, men de ser definitivt en trend.

– De vi pratar med är klart oroade och säger precis det jag gör. Man klarar inte en stor hyreshöjning och så är det för många, säger Lars Bjurström, ordförande Hyresgästföreningen Örebro Lekeberg.

– Jag har full förståelse för att det kan vara svårt. Vi kommer att ta ett så bra samhällsansvar kring det här som vi kan och törs, ställt mot våra ekonomiska förutsättningar. Vi vet att omvärldshöjningarna är enorma som vi får på oss, men ett rimligt och bra samhällsansvar är vår målsättning.

I klippet lägger Hyresgästföreningen fram ett förslag på hur de tycker man kan lösa situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet