Foto: SVT, Conny Sillén/TT

Så påverkas Örebro läns stora företag av höga elpriserna

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna börjar bli kännbara för de stora industrierna – så här svarar några av företagen i Örebro län på hur det påverkar dem.

Meritor

Meritor i Lindesberg har ännu inte påverkats för mycket av de höjda elpriserna. På sikt kan de ökade metallpriserna påverka företaget – men kring elkostnaderna är läget stabilt just nu.

– Vi är inte direkt drabbade och har även en försäkring inbyggd i vårt elavtal. Men vi följer utvecklingen, säger platschefen Markus Andreasson.

Många underleverantörer till Meritor kräver nu mer betalt för sina produkter för att kompensera de ökade energikostnaderna.

Ovako

I Hällefors har Ovako ännu inte behövt stoppa delar av produktionen, något man förra vintern fick göra på anläggningen i Hofors.

– Vår verksamhet i Hällefors är inte lika energikrävande som där vi har stålverk. Men vi har i dagsläget inga planer på att stoppa produktionen på grund av höga elpriser. Däremot så har efterfrågan på våra produkter sjunkit något och vi har därför gjort en del mindre justeringar, säger Saiva Zalkalns, kommunikationschef.

BillerudKorsnäs Frövi

Verksamheten är i dag till stor del självförsörjande på el Enligt kommunikationsdirektören är 80 procent av elkonsumtionen redan säkrad för 2022 och man jobbar för säkra upp ännu mer. Även om företaget följer utvecklingen noga så känner man sig i dagsläget trygga

Outokumpu

Vid järnverket i Degerfors jobbar man hårt för att fortsätta hålla produktionen igång.

– Vi har förberett oss för störningar på energimarknaden på flera sätt, till exempel genom långsiktiga elavtal, flexibilitet att utbyta produktion mellan anläggningar och användning av olika energikällor. Energieffektiviseringar är något vi jobbar kontinuerligt med och vi försöker minska antalet plåtar som behöver omarbetas, vilket håller nere kostnader och energiförbrukning, säger informationsansvarige Jonas Nordlund

Zinkgruvan Mining

Vid Zinkgruvan i Askersund har man fått ökade kostnader.

– Men  det har inte blivit någon påverkan på verksamheten. Vi ser över kostnadsläget och jobbar för att energieffektivisera. I en gruva kan man inte trycka på en av och på-knapp på samma sätt som i andra verksamheter, säger Monika Andersson, kommunikations-och CSR-ansvarig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet