Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Niklas Blom blickar ut över en industri som kan tvingas stänga om kompensationen för fyrdubbla elkostnader inte kommer på plats. Foto: SVT

Larmet från stålindustrin i Karlskoga: ”Står inför kollaps om inget görs”

Uppdaterad
Publicerad

Rekordhög förbrukning och elpriser som fyrdubblats slår hårt mot stålsmidesföretaget Bharat Forge i Karlskoga. Och det är bråttom att få nya avtal på plats med kunderna för att kunna ha produktionen fortsatt igång.

– Får vi inte avtalen på plats blir vi tvungna att stänga verksamheten, säger platschefen Niklas Blom.

60 000 megawattimmar per år. Så mycket förbrukar Bharat Forge i Karlskoga. De skenande elpriserna slår hårt mot företaget vars ugnar går på elektricitet.

Bland annat producerar företaget vevaxlar och framaxelbalkar till företag som Volvo och Scania. Till följd av chockhöjda elkostnader tvingas man nu vända sig till sina kunder för hjälp.

– Vi har förhandlingar med våra kunder angående kompensation för den här biten. Vi kommer säkert lösa det tillsammans även om vägen dit är lite brokig. För vi kan inte bära kostnaderna själva, säger Niklas Blom.

Stor oro för hela branschen

Han är orolig för branschen i stort om stödinsatser från regeringen dröjer.

– Tyvärr leder det till att vi i Sverige tappar i konkurrenskraft mot låglöneländer. I slutänden kommer affärer att försvinna från Sverige. Våra anställda mår jättedåligt. Och mår våra anställda jättedåligt över det här så kommer inte företaget att må bra heller, säger Niklas Blom.

Åtgärderna från politiken kan inte vänta enligt platschefen i Karlskoga.

– Nu måste alla partier ta sig samman och sätta sig ner, oavsett regering, och ta konkreta besut. För ingen kommer att klara av det här. Vi kommer komma in i en sorts ekonomisk kris i Sverige. Det blir en kollaps, säger Niklas Blom.

Hör Niklas Blom berätta mer om det allvarliga läget i klippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet