Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lennart Karlsson känner oro inför att tappa blomsterkunder i framtiden när nya E22 har ersatt vägen genom Jämjö. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Oron bland lokala handlarna i Jämjö – tros förlora kunder med nya E22

Publicerad

I flera års tid har Lennart Karlsson haft sin blomstrande butik längs med E22 i centrala Jämjö.

Men nu finns en stor oro bland handlare i byn – om att tappa besökare när trafiken leds om på framtida E22.

Röda Nejlikan har sina stamkunder och etablerade samarbeten med flera företag. Trots det är Lennart Karlsson orolig för hur många spontana besökare han kommer att tappa inom bara några år när nya E22 leder trafikanterna bort från de lokala handlarna.

– Vi kommer att få känna av det allihopa, säger han.

Hör några handlare berätta mer i klippet ovan.

Räknar med procentuellt tapp

För Jämjöhallen, den lokala mataffären i byn, kommer det att bli kännbart när pendlarna försvinner. Det menar butikschef Victoria Rubin.

– Det är ändå många som kör inom på morgonen och kanske köper en redbull, en kaffe. Jag tror absolut att det kommer påverka, det skulle säkert kunna innebära ett tapp på fem procent.

Trots oron för att tappa kunder så finns en förhoppning att minskningen av tung trafik kan leda till att fler väljer att bosätta sig i Jämjö.

– Vägen är en fara just nu för samhället, så jag hoppas det kommer bli mer attraktivt att flytta ut hit sen, säger Victoria Rubin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.