Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På trafikplats Ramdala kommer E22 att vika av – och trafikanterna lämnar Jämjö fritt från tung trafik. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Vägarbetet i full gång längs E22 – då leds trafiken om

Publicerad

Nio fastigheter har rivits, bergmark har sprängts och skog har avverkats.

Sedan april har Trafikverket vecka för vecka trappat upp arbetet med nya E22 mellan Lösen och Ramdala.

Trafikverket har tillsammans med Peab påbörjat arbetet med nya E22 på flera ställen. Planen är att redan i november omleda trafiken till en del av den nya lokalvägen, som kommer att gå parallellt med E22.

– Då kommer vi att kunna börja bredda den befintliga E22:an från Torstäva till Öljersjö Gård, när trafiken går bredvid, säger projektledare Johan Wolgast.

”Finns en rädsla att orten dör ut”

I Ramdala har trafiken redan letts om tillfälligt. Där är man igång med att bygga en bro och förbereder nu för den nya trafikplatsen. Här kommer den nya E22 att vika av mot nordost. Tung trafik kan då undvika Jämjö och trafiken halveras genom byn. 

– Jag tror ofta det finns en rädsla att orten dör ut. Men det kan också vara på andra hållet, att det blir attraktivt att bosätta sig när trafiken har minskat. Det är vår erfarenhet från Pukavik i Sölvesborg, säger Johan Wolgast.

Ny cykelväg

Prognosen är att vägprojektet är klart till december 2024 och budgeten är på 990 miljoner kronor – en kostnad som kan komma att påverkas.

– Det händer mycket i vår omvärld och prisökningar sker på olika material och varor. Det är något som kan påverka slutkostnaden.

Efter att arbetet med vägen är avklarat kommer Trafikverket också att göra en cykelväg, som gör det möjligt att ta sig hela vägen från Jämjö in till Karlskrona. Det är ovanligt att cykelvägar görs på nationell- och inte regional nivå, menar Wolgast.

– Den är nog mycket önskvärd. Den planerar vi att göra 2025.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klippet visar hur Trafikverket har planerat att vägsträckan mellan Lösen och Jämjö ska se ut efter att byggnationen av E22 är klar. Foto: Trafikverket/WSP

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer