Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Wolgast är projektledare för nya E22 genom östra Blekinge. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Nu inleds vägarbetet av nya E22 – här är första etappen

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera års turer om nya E22 mellan Lösen och Jämjö blir satsningen nu verklighet. Trafikverket påbörjar första etappen vid nya trafikplatsen Torstäva – men först ut är den nya lokalvägen.

Redan 2009 startades en vägutredning för att lokalisera hur vägen skulle kunna se ut. 2015 påbörjades vägplanen som fastställdes tre år senare. Men vägplanen överklagades av bland annat lantbrukare i det så kallade Bondeupproret, som inte ville se så mycket åkermark gå förlorad. Därför prövades planen av regeringen, som avslog överklagan och gav grönt ljus.

Hittills i år har stora delar skog avverkats längs sträckan och nu i mitten av april inleds arbetet.

Nya E22 i östra Blekinge

– Det är många som tycker det har tagit lång tid och som är positiva till att vi äntligen är i gång, säger Johan Wolgast, projektledare på Trafikverket.

Här börjar arbetet

Första etappen är mellan Öljersjö och Torstäva, där Sturkörondellen ska göras om till en trafikplats. Men arbetet börjar med att förbereda lokalvägen som ska gå parallellt med E22 för långsam trafik. På den ska all trafik gå under arbetets gång.

– Nu i början kommer man nog se maskinerna vid sidan mest och fortfarande kunna köra på E22:an, säger Johan Wolgast.

Flera hus rivs – fått lämna sina hem

Flera husägare kring den nya trafikplatsen har fått lämna sina hus, då de ska rivas. Birgitta Karlsson bodde i sitt hus i 48 år och har nu flyttat till ett annat boende. Hon menar att det varit jobbigt att tänka att alla minnen jämnas med marken, men att de samtidigt varit förberedda på det länge.

– Just nu känner jag att jag har lämnat detta bakom mig. Det blir ett nytt kapitel i livet och jag tror den nya vägen kommer att bli bra. Trots allt så är jag ändå nöjd med hur det har blivit, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya E22 i östra Blekinge

Mer i ämnet