Bönderna höll en traktormanifestation som protest mot nya E22 när trafikverket hade möte i Jämjö. Foto: SVT

Traktorprotest gav inte resultat

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inte en nordligare sträckning av E22:an – när den nya sträckningen ska dras mellan Lösen och Jämjö i Karlskrona. Förslaget, som lades fram av flera lantbrukare under en traktorprotest i Jämjö, har gåtts igenom av Trafikverket.

Lantbrukarna menade att den planerade nya sträckningen av E22:an gör för stort intrång på odlingsmarken och föreslog en nordligare sträckning genom skogen.

Trafikverket har gått igenom förslaget, men valt att inte gå vidare med det.

– Det var inte helt oväntat. Vi anser fortfarande att de inte har utrett det här på riktigt och de har inte haft några samråd med oss, säger Markus Karlström, initiativtagare till bondeupproret.

Kommer överklaga

Trafikverket menar i sitt beslut att den föreslagna skogssträckningen är 4,5 kilometer längre och har sämre framkomlighet och säkerhet.

– Skogsalternativet skulle bara betjäna en tredjedel av trafiken öster om Torstäva. Två tredjedelar skulle vara kvar på den gamla E22:an mellan Torstäva och Ramdala med fortsatt dålig framkomlighet och trafiksäkerhet, säger Daniel Andersson, projektledare på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Men lantbrukarnas protester kommer inte sluta här.

– Vi kommer se över hur vi kan överklaga det, säger Markus Karlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.