Björkholmen i Karlskrona. Foto: Cecilia Ahle/SVT

Oro för brottsvåg på Björkholmen

Uppdaterad
Publicerad

I ett inlägg på sociala medier uttrycker Björkholmens Byalag oro över begångna brott i stadsdelen den senaste tiden. Bilstöld, bilinbrott och knivrån är brott som räknas upp i inlägget. Polisen vill tona ned oron.

– Björkholmen har varit förskonat tidigare. Men nu har det varit en ansamling brott som dykt upp plötsligt. Det är oroväckande. Det gäller att hålla ögon och öron öppna, säger Mikael Johannesson, som bor på Björkholmen och är ordförande i båtklubben.

Ser över säkerheten

Han berättar att klubben, Karlskrona Blekingseke-Sällskap, ständigt ser över säkerheten för att förebygga brott mot just båtklubben.

– Vi har försökt förbättra vårt skydd med bättre lås och nya grindar, säger Mikael Johannesson.

Nu hoppas han att polisen tar situationen i stadsdelen på allvar.

– Önskemålet är att polisen patrullerar Björkholmen i alla fall någon gång per dygn, säger Mikael Johannesson.

”Slumpen spelar in”

Polisen kommenterar oron för brott i området.

– Vi har gjort ingripanden där den senaste tiden men det är slumpen som spelar in att det har varit i just det området och inget att dra för stora växlar på. Det handlar om personer som betett sig annorlunda. Det är svårt att säga om det fortsätter för det vet man aldrig. Men i normala brottskurvor över tid kan det blossa upp i enskilda områden för att sedan mattas av igen. Ett annat exempel på det är Hoglands Park tidigare i år, säger Magnus Bergman, som är lokalpolisområdeschef i Karlskrona.

Samtidigt förespråkar han att området ska fortsätta med sin grannsamverkan mot brott.

– Det är något vi från polisen förespråkar. Grannsamverkan finns på många platser runt om i kommunen, säger Magnus Bergman.

”Blåser upp stämningen”

Men han är också skeptisk till beskrivningen på sociala medier av situationen.

– Faran med att skriva så på sociala medier är att stämningen blåses upp. Det skapar en onödigt stor oro i förhållande till hur verkligheten ser ut, säger Magnus Bergman.

Här är hela inlägget från Björkholmens Byalags Facebook-sida

Visa

POLISEN ÖKAR BEVAKNINGEN PÅ BJÖRKHOLMEN! Inatt stals en bil på Korvettgatan och ett bilinbrott skedde på Fregattgatan. En båt eldades upp på Båtklubben efter ett misslyckat stöldförsök. Kolla din båt! En av våra medlemmar knivrånades i sin egen trädgård tidigare i veckan och tre bilar krossades på Chapmansplan i onsdags natt. Styrelsen är beredd att organisera nattvandringar efter polisens bevakning i helgen. VAR VAKSAM och ANMÄL till polisen när du ser något skumt. Fotografera, filma om du kan. GRANNSAMVERKAN VIKTIGT NU VÄNNER! / Styrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlskrona

Mer i ämnet