Under måndagen meddelade Telekombolaget Ericsson att de tänker dra ner på 1200 tjänster. Foto: SVT

Oro på Ericsson i Karlskrona efter väntat sparbesked

Publicerad

Telekombolaget Ericsson har meddelat att de kommer plocka bort 1200 tjänster. Än är det oklart hur det kommer påverkar kontoret i Karlskrona och bland de anställda finns en viss oro.

De flesta anställda fick kännedom om nedskärningarna i samband med att pressmeddelandet släpptes under måndagen.

– Folk tar sådana här besked på olika sätt och där finns vi med för att stötta och hjälpa våra medlemmar, säger Joakim Disenhag som är ordförande i Unionens lokala fackklubb.

Under dagen har han fått ta emot samtal från medlemmar och kollegor, trots det dystra beskedet så upplever Joakim Disenhag att det finns en viss förståelse inom företaget.

– Folk i gemen var beredda på detta eftersom företaget signalerat ganska tydligt att ytterligare kostnadsbesparingar kommer att bli nödvändiga, inte minst i senaste årsrapporten och i mediauttalanden. Sen är man naturligtvis orolig för hur det kommer påverka en själv och ens situation. Men generellt sett så har företaget hittills hanterat det på ett godtagbart sätt, säger han.

Oklart hur Karlskrona påverkas

Än har Ericsson inte lagt ett formellt varsel, det kommer först att ske när det är bestämt vilka orter som påverkas och den förhandlingen har precis satts igång.

– Vi kommer göra allt vi kan för att hjälpa företaget att hitta andra sätt att spara pengar på, till exempel att plocka hem uppgifter eller att hitta andra arbetssätt, säger Joakim Disenhag.

Det skedde ju ett varsel för nästan exakt ett år sedan, tror du att det kan handla om samma antal tjänster?

– Nej det går inte att säga. Det kan vara så att det inte blir någon i Karlskrona, det kan vara några stycken och det kan vara många fler. Ingen vet för vi vet inte ännu hur företagets strategi ser ut, säger Joakim Disenhag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.