I videon hör du om att Åsa Johansson samlat upp lantbrukarnas oro för att inte kunna ställa mat på bordet i virushotets spår. Foto: Jerker Hagman/SVT

Samarbete ska hitta personal till jordbruket

Publicerad

I virushotets spår växer oron för att det inte ska bli tillräckligt mycket mat att ställa på bordet, när utländska säsongsarbetare inte kan ta sig till jobbet. Länsstyrelsen i Blekinge har samlat upp lantbrukarnas oro och slagit larm till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

När länsstyrelserna sammanställer effekterna av coronakrisen runt om i landet är det en särskild farhåga som fått fäste hos lantbrukare i Blekinge. De är oroliga för att inte klara sådd och skörd, när den utländska arbetskraften, som de är beroende av, har svårt att resa på grund av stängda gränser.

– Oron är att det inte ska finnas personal när säsongen har som högst tryck på bär- och grönsaksplockning, säger Åsa Johansson, som är handläggare för landsbygdsutveckling på länsstyrelsen i Blekinge.

Slår larm

Den här oron har nu länsstyrelsen slagit larm om till MSB.

– Vi har många företag som producerar bär och grönsaker i Blekinge. Där är gästarbetares kompetens viktig. De har jobbat i många år och har handlaget för detta, säger Åsa Johansson.

”Kanske många vill prova”

Nu samarbetar länsstyrelsen och Arbetsförmedlingen med LRF för att hitta personer som kan börja arbeta med jordbruk.

– Vi satsar hårt på att vi ska lyckas med det. Det är folk nu som gärna vill prova på att jobba inom vården. Det kanske också finns många som vill prova på att jobba inom den gröna sektorn, säger Arne Thörn, som är företrädare för LRF Sydost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.