I videon får du höra lantbrukaren Anders Olsson i Olsäng berätta om oron inför en odlingssäsong utan utländska gästarbetare. Foto: Jerker Hagman/SVT

Stopp för utländska arbetare pressar odlare

Uppdaterad
Publicerad

I Olsäng utanför Karlskrona stiger oron. När virushotet försvårar för gästarbetare att ta sig till Sverige blir odlare, som är beroende av utländsk arbetskraft, pressade att klara vårsådden och skörden.

– Vi brukar ha fyra gästarbetare från början av maj till mitten av september, de sista åren från Rumänien och tidigare har vi haft polacker, säger Anders Olsson, som är lantbrukare i Olsäng i östra Blekinge.

Svårt att ta sig hit

Den utländska arbetskraft han är beroende av under sommarsäsongen har nu svårt att ta sig hit på grund av coronapandemin.

– Vi odlar sparris, gurka, sockermajs, jordärtskockor och sötpotatis. Det är grödor som är arbetsintensiva under plantering, ogräsrensning och skörd eftersom det mesta görs för hand. Det gäller nu att alla ställer upp och hjälper till att producera mat, säger Anders Olsson.

I videon får du höra om odlaren Anders Olssons vardag under coronakrisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.