Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det forsade rejält i Ronnebyån under lördagen. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Oron efter blåsten: ”Kan orsaka fördämningar”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen har vattenflödena i Blekinges åar varit i stort sett oförändrade. Samtidigt oroar sig nu länsstyrelsen för att blåsten kan ha fått träd att falla i vattendragen, och orsaka fördämningar.
– Vi har patrullerat ganska mycket, säger Martin Petersson, krisberedskapshandläggare.

Det är fortsatt klass 2-varning för höga vattenflöden i Ronneby- och Mörrumsån, och kommer förmodligen vara så en stund framöver även om vattennivåerna väntas stiga något ytterligare.

– Det finns tendenser som gör att mängden vatten kommer öka i vissa vattendrag. Men just nu finns inget som tyder på att det skulle höjas till en klass 3-varning, säger Martin Petersson, krisberedskapshandläggare på länsstyrelsen i Blekinge.

”Träd kan täppa igen dammanläggningar”

Under lördagen har representanter från bland annat länsstyrelserna, SMHI och räddningstjänsterna haft ett antal extrainsatta möten med anledning av vattennivåerna. Man har också tagit in extraresurser ifall något skulle behöva behandlas akut.

– Det vi har sett som en risk är att träden hamnar i vattnet och kan åka med och täppa igen dammanläggningar och så vidare, det är den risken vi har kunnat se i dag. Men vi har patrullerat ganska mycket och på måndag kommer Frivilliga flygkåren från Kronoberg göra en överflygning för att se så vi inte missat något, säger Martin Petersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer