Foto: Michelle Hallberg/SVT

Över hundra räddningsinsatser på sjön i sommar

Publicerad

Sjöräddningssällskapen i Blekinge har hittills i år varit ute på över hundra utryckningar. Sjöräddarna vädjar nu till de som vill skaffa båt att se till att gå en förarutbildning.

Nu under sommaren är det högsäsong för sjöräddningens arbete i Blekinge. Hittills i år har man utfört över hundra sjöräddningsinsatser i länet – bara från utryckningsstationen på Hasslö har man räknat till 83 losskastningar från bryggan.

Det har varit allt ifrån båtar som gått på grund till motorhaverier.

– Här om dagen var vi också ute och bärgade två båtar som hade blivit överraskade av att det hade blivit lågvatten. Så de hade inte tagit sig därifrån, utan helt enkelt legat på botten, säger sjöräddaren Mats Kullberg.

Färre sjömän på sjön

Det har varit något färre utryckningar än förra året, vilket man tror beror på att det inte är lika varmt i år som i fjol.

Men på sjön befinner sig både personer som är sjövana och de som absolut inte är det.

– Man vill ju inte sticka ut hakan för mycket, men det är ju mer folk på sjön nu för tiden men färre sjömän, säger Mats Kullberg på Sjöräddningssällskapet på Hasslö.

– Det bästa hade varit om alla hade gått någon form av förarintygsutbildning i alla fall, innan man köper sig en båt och ger sig ut på sjön.

Sjöräddarna Jörgen Ahnstedt och Mats Kullberg på Hasslö. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.