Camilla Perland, styrelseledamot i Vårdförbundet Blekinge, säger att det finns en oro inför hösten. Hör henne berätta om läget i klippet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT och TT/arkiv

Övertid och uppsägningar – Vårdförbundet ser oro inför hösten

Publicerad

Flera sjuksköterskor har arbetat mycket övertid och en del nyexaminerade har valt att sluta. Enligt Vårdförbundet är vårdpersonalen tröttkörd efter en hektisk sommar och facket är oroligt för arbetsmiljön i höst.

Blekinge har varit förskonat från covid-19 i förhållande till antalet inlagda patienter, jämfört med andra regioner i landet. Och i stort sett all vårdpersonal ska ha fått sin semester, men det har ändå inneburit stressiga dagar under arbetspassen.

Vårdförbundet har ett flertal medlemmar som vittnar om att det varit en sommar med mycket övertid.

– Man är ju ständigt nåbar i dag och även om du inte är i tjänst eller är inne och jobbar extra så har du jobbet i tanken hela tiden, säger Camilla Perland, styrelseledamot i Vårdförbundet Blekinge.

Får dåligt samvete

På grund av coronapandemin har en del inlagda patienter placerats på andra avdelningar än där de egentligen skulle ha behandlats. Och det har lett till att personal, med annan specialistkunskap, fått ansvar för de patienterna.

Enligt Camilla Perland är grundproblemet på Blekingesjukhuset att det saknas tillräckligt många sjuksköterskor och att personalen upplever etisk stress, det vill säga att de känner dåligt samvete när de är lediga.

Yttersta gränsen

Om, och i så fall när, en andravåg av coronapandemin kommer är hon orolig för hur den kommer att påverka arbetsmiljön.

– Våra medlemmar har fått vara på sin absolut yttersta gräns väldigt länge. Den här pandemin har verkligen visat att alla våra yrkesgrupper behövs. Nu är det dags att tacka med lön, att vi värderas rätt, säger Camilla Perland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.