Foto: SVT/TT

37 000 p-böter i Karlshamn saknade lagligt stöd

Publicerad

Under tio års tid utfärdades omkring 37 000 parkeringsanmärkningar i Karlshamn till ett värde av mer än 17 miljoner kronor. Men ingen av dem hade lagligt stöd. Det visar en granskning som polisen har gjort.

I juni 1987 tog kommunfullmäktige i Karlshamn beslut om att parkeringsövervakningen ska skötas av kommunanställd personal. Men i runt tio år har kommunen agerat mot sitt eget beslut och låtit parkeringsvakter anställda av ett privat bolag lappa bilar.

Det innebär att omkring 37 000 parkeringsböter till ett värde av över 17 miljoner kronor som har utfärdats i Karlshamn saknar lagligt stöd. Felet upptäcktes av polisen.

– Vi gjorde en genomlysning av alla kommunbeslut i region Syd och när det gäller Karlshamn kom vi fram till att deras kommunbeslut inte var korrekt, säger Peter Saarman, gruppchef på polisens rättsenhet Syd.

Tog nytt beslut

Efter att polisen uppmärksammade kommunen på felet togs ett nytt beslut i kommunfullmäktige i juni 2019, som gör det möjligt även för personer som inte är kommunanställda att utfärda p-böter.

– Det är två parter, kommunen och polisen som bär ansvaret för att detta ska vara på rätt sätt. Det är bara att beklaga att detta inte har varit riktigt statsfäst från början, säger Mats Dahlbom (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden.

Mats Dahlbom (C), ordförande i teknik- och fritidsnämnden tycker att polisens granskning är bra. – Jag tycker att de skulle ha gjort den ännu tidigare i och med att polisen är kontrollmyndighet. Sen ska man inte skylla på varandra, båda parter har en del i att det sköts på rätt sätt, säger han. Foto: SVT

Lönlöst att bestrida

Men trots att de utfärdade parkeringsanmärkningarna inte hade något lagligt stöd – är det lönlöst för bilister att bestrida p-boten hos polisen. Det måste göras senast sex månader efter man har betalat den vilket innebär att tidsfristen har gått ut.

– Alla parkeringsanmärkningar som har delats ut har, som jag har förstått det, i alla fall varit riktiga. Alltså att man har gjort något fel, säger Mats Dahlbom (C).

För bilister som vill kräva pengarna tillbaka ändå – är en prövning av frågan i domstol enda alternativet.

Fel upptäckta i flera kommuner

I polisens granskning av kommunerna i region syd upptäcktes även felaktigheter i Helsingborg där kommunen – likt Karlshamn – saknat korrekta beslut kring parkeringsövervakningen. Enligt statistik som SVT Nyheter Helsingborg och Plus har tagit fram handlar det om 355 000 parkeringsanmärkningar till ett värde av 185 miljoner kronor som felaktigt har utfärdats i Helsingborg.

Polisen påbörjade granskningen efter en tvist i hovrätten där en bilist fick pengarna tillbaka för en bot som utfärdats i Höganäs – där kommunen inte haft behöriga parkeringsvakter på flera år.

”P-böter”

Egentligen är det bara i folkmun som det kallas parkeringsböter. De gula remsorna i vindrutan kan vara av två typer: 

  • Parkeringsanmärkning – utfärdas på kommunal gatumark. Som bilist måste du betala boten först, för att senare bestrida den till polisen.
  • “P-böterna” som nämns i denna artikel är parkeringsanmärkningar. Förutom i de fall när bilisterna struntat i betalningen, eller fått rätt hos polisen, har alltså pengarna gått in och stannat i kommunkassan.
  • Kontrollavgift – utfärdas på tomtmark, till exempel bostadsparkeringar och parkeringshus. Om du tycker du fått en felaktig kontrollavgift är det bäst att bestrida direkt till parkeringsbolaget, innan du betalar.
  • Mer om hur du bestrider de olika “böterna” kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.