Det finns faktiskt inget som heter parkeringsböter. Vad heter det egentligen? Kolla klippet – och få smarta tips på köpet! Foto: SVT

Fyra tips till dig som tycker att du fått en felaktig p-bot

Uppdaterad
Publicerad

Har du fått en parkeringsbot som känns helt fel? Spela klippet ovan för att ta del av Plusredaktionens tips om hur du bestrider den ovälkomna lappen i vindrutan.

Följ Plus granskning av p-böter här – och tipsa vår reporter.

Fotnot: I videon nämns att man som bilist bör tänka på att man riskerar att få betala rättegångskostnaderna om man förlorar en tvist som gått så långt. Värt att notera är dock att parkeringsärenden ofta räknas som förenklade tvistemål, vilket bland annat innebär lägre rättegångskostnader än vid andra ärenden.

”Parkeringsböter”

Egentligen är det bara i folkmun som det kallas parkeringsböter. De gula remsorna i vindrutan kan vara av två typer:

  • Parkeringsanmärkning – utfärdas på gatumark, till exempel på ett torg eller en gatuparkering. 2019 utfärdades 1,5 miljoner parkeringsanmärkningar i Sverige.
  • Kontrollavgift – utfärdas på tomtmark, till exempel bostadsparkeringar och parkeringshus. Senast en uppskattning av antalet kontrollavgifter i Sverige gjordes var 2005. Då var antalet 1,1 miljoner, vilket kan jämföras med antalet parkeringsanmärkningar som samma år också var 1,1 miljoner.

Källor: Transportstyrelsen & Parkeringsutredningen (N2004:21/SOU 2006:109)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet