• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Coronapandemin och Black Friday ökar näthandeln inför julen Foto: SVT

Länets paketombud rustar för köpruscher: ”Kommer bli jättemycket”

Uppdaterad
Publicerad

Paketombud runt om i landet rustar för en anstormning av paket och kunder inför Black Friday och stundande juhandel.

Blekingehandlare som SVT pratat med satsar på olika åtgärder för att besökarna inte ska hamna för för nära varandra och trängas.

– Redan i år ligger vi på förra julårets volymer. Det är en ökning med ungefär 30-40 procent jämfört med förra året, säger Håkan Thiberg, handlare i Karlskrona.

Black Friday eller Black Week som det även kallas, väntas också öka paketvolymerna. I oktober räknade Postnord med sju procents ökning jämfört med i fjol.

Det i sin tur, kan skapa trängsel när allt fler ska hämta ut sina paket.

– Just den här veckan, då det är Black Friday, kommer det att bli jättemycket. Vi har fått varningar från DHL, Bring och andra att det kommer att bli jättemycket i år, på grund av restriktioner och att folk inte vill gå ut, säger Farhad Towfighian, butiksägare i Karlshamn.

Ökad trängsel

– Köerna kommer att vara längre än normalt, då man ska hålla avståndet på två meter mellan varandra. Jag ber våra kunder att respektera och hjälpas åt i den eventuella trängsel som kan bli under vissa klockslag, säger Håkan Thiberg.

Men enligt honom är det än så länge inte ett problem för kunderna att hålla avstånd och paketen hämtas ut i snitt runt en dag efter att de kommit fram. Det är dessutom bara tillåtet med fem personer i förbutiken, där paketen lämnas ut.

Olika åtgärder

I Farhad Towfighians butik har man tänkt sig att göra lite olika åtgärder för att hålla nere trängseln.

– Vi har byggt så att folk ska gå runt och inte mot varandra. Vi ska vara två eller tre som ska jobbar under högsäsongen. För de äldre ska vi försöka att gå ut till dem, ta deras legitimation och springa in och ut, så gott det går, säger Farhad Towfighian.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet