Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tim Svanberg (C) ledamot i kommunfullmäktige tycker att riksdagsledamoten från Västerbotten Helena Lindahl är en potentiell person att ta över partiledarrollen. Foto: SVT

Partikamraterna i Blekinge om Annie Lööfs avgång: ”Bedrövad”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets Annie Lööf avgår som partiledare, det meddelade hon på en pressträff på torsdagseftermiddagen. När beskedet nådde partikamraterna i Blekinge blev de bestörta.

– Jag är bedrövad över hennes besked, säger Rolf Jönsson (C) gruppledare i Olofström.

Efter elva år som partiledare för Centerpartiet meddelade Annie Lööf i dag sin avgång.

– Jag lämnar detta besked nu för att Centerpartiet ska få ha en ordnad och bra process för att välja en ny ledare. Om man så vill en öppen och transparent process med flera kandidater, säger hon.

Den senaste tiden har det riktats hot och hat mot partiledaren och så sent som i går tog Centerpartiet i Jönköpings län emot ett dödshot mot Annie Lööf.

– Det smärtar mig fruktansvärt att lögner, mordhot och andra partiers trollarméer får den här konsekvensen. Hon är en enormt stark kvinna och det klarar inte alla av att hantera, säger Rolf Jönsson (C), andre vice distriktsordförande och  gruppledare i Olofström.

– Det är den största förföljelsen av någon partiledare någonsin, tillägger han.

”Förvånad”

Även distriktsordförande och gruppledaren i Karlskrona reagerar och säger att beskedet kom som en chock för honom.

– På ett sätt är jag förvånad då hon indikerade en annan sak på valnatten och vi skulle ta fram en analys efter valet. Samtidigt har det varit en oerhörd strid mot henne som person, kommit mycket hot och dödshot mot henne som person, säger Magnus Larsson (C).

Samtidigt framhåller han att det inte kommit några krav på avgång mot Annie Lööf från partiets sida och att han har förståelse för att hon avgår.

Tim Svanberg (C),ledamot i kommunfullmäktige, säger att hon har betytt mycket för partiet och tror att den förhållning de haft mot Sverigedemokraterna senaste åren präglat partiet.

– Det har inte undgått någon vad vi tycker om dom. Men det är också en risk att vi har haft svårt att prata om sakfrågor och blivit upptagna av SD-frågan, säger han.

Under pressträffen sa Lööf att hon kommer sitta kvar på posten tills dess att en efterträdare finns på plats. 

Vem tycker du ska efterträda?

–  Jag tycker Helena Lindahl, från Västerbotten är det fullständigt naturliga valet, säger Tim Svanberg.

Annie Lööf (C) avgår som partiledare. "Det är dags att lämna stafettpinnen vidare", säger hon under en pressträff på torsdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.