Nu kräver även flera profilerade KD-politiker i Ronneby att kommunalrådet Bengt Jönsson följer partiets kandidatförsäkran och tar timeout efter brottsmisstankarna. Foto: SVT

Partivännernas krav på Jönsson: Ta politisk timeout

Uppdaterad
Publicerad

Brottsmisstänkte kommunalrådet Bengt Jönsson (KD) fortsätter att trotsa det interna regelverket.

Och nu växer kritiken mot partitoppen i Karlskrona.

I ett brev till Jönsson uppmanar nio KD-politiker i länet honom att ta politisk timeout.

SVT Nyheter Blekinge har tagit del av skrivelsen som undertecknats av bland andra gruppledaren Anna Ekberg i Ronneby och partiveteranen Ingalill Siggelsten Blum i Karlskrona.

Budskapet är tydligt:

KD-kaos i Karlskrona

Brevskrivarna kräver att Jönsson – som utreds för brott – ska följa den kandidatförsäkran han själv undertecknat och omgående ta timeout från politiken.

– Det här är ett internt dokument som du har kommit över och ingenting jag egentligen vill diskutera öppet. Men jag står för kritiken och så har jag tyckt länge. Bengt borde ta en timeout. Ingen är oersättlig, säger Anna Ekberg.

Totalt har nio KD-medlemmar i Ronneby och Karlskrona skrivit under brevet, som skickades i slutet av förra veckan.

Medlemmarna beskriver kommunalrådet Bengt Jönssons hållning som skadlig för partiet och menar att agerandet ”underminerar Jönssons eget anseende”.

Ska ha spridit rykten

SVT Nyheter Blekinge kunde i december förra året avslöja att kommunalrådet Bengt Jönsson misstänks för brott och utreds i en åklagarledd förundersökning. Detta sedan han polisanmälts av partiets tidigare Karlskronaordförande Per-Martin Sternevi, som Jönsson enligt anmälan ska ha spridit rykten om: dels kopplade till Sternevis arbete på F17, dels till hans privatliv.

– Eftersom det pågår en brottsutredning vill jag i nuläget inte lämna några kommentarer kring den aktuella skrivelsen, säger Per-Martin Sternevi, som är en av dem som undertecknat.

Jönsson: ”Inga kommentarer”

Karlskronaavdelningens ordförande Malgorzata Andersson säger så här om medlemskravet:

– Jag har tagit del av det och kommer att lyfta det med styrelsen. Det är en intern process, säger hon.

Men ska man som förtroendevald inte följa den kandidatförsäkran som skrivits under?

– Frågar du mig så tycker jag det. Självklart, säger Malgorzata Andersson.

Bengt Jönsson själv skriver i ett sms: ”Inga kommentarer”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

KD-kaos i Karlskrona

Mer i ämnet