Partiveteranen K-G Svenson kräver nu att Moderatledaren Anna Kinberg Batra avgår. Foto: SVT

Partiveteranens krav: Kinberg Batra måste avgå

Uppdaterad
Publicerad

Det tidigare kommunalrådet och den före detta riksdagsledamoten K-G Svenson i Jämjö instämmer i avgångskraven mot partiledaren Anna Kinberg Batra. – Jag välkomnar det som nu sker, säger han.

Med tretton år som riksdagsman och en mandatperiod som kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona är K-G Svenson, 79, än av Blekinges mest tongivande politiker. Han har i dag bara ett mindre förtroendeuppdrag kvar för partiet, men följer ändå med intresse den interna strid som just nu rasar inom Moderaterna.

I dag höjdes nya avgångskrav på partiledaren och även om Blekingedistriktet fortfarande backar sin partiordförande har K-G Svenson en helt annan uppfattning.

– Dessa avgångskrav har jag väntat på länge. Läget är ohållbart. Det finns sådana brister i ledarskapet att hon måste bytas ut. Det går inte att torgföra olika ståndpunkter från en dag till en annan. Opinionsmätningarna och de vikande sympatiyttringarna talar sitt tydliga språk, säger K-G Svenson.

Den tidigare riksdagsledamoten säger att han själv länge varit öppen med sin kritik mot Kinberg Batra.

– Jag har personligen mailat henne och bett henne lämna sitt uppdrag, så jag är inte blygsam på det sättet. men jag har hittills inte fått något svar.

K-G Svenson går därmed mot förbundsledningen i Blekinge som står fast vid stödet till sin hårt kritiserade partiledare.

– Jag lägger mig inte i hur de valt att resonera och agera. jag har min uppfattning klar.

Riksdagsledamoten Annicka Engblom från Karlskrona menar att de senaste dagarnas diskussion helt tagit fokus från den moderata politiken.

– Det är olyckligt och det gör mig faktiskt ledsen.

Hur ser du på kritiken mot Anna Kinberg Batra?

– Jag står inte döv inför den interna kritik som finns. Jag ser också att det finns områden där saker kunde gjorts bättre. Inte minst hur vår politik kommuniceras och att vi inte lyckats sätta den i ett begripligt sammanhang, säger Annicka Engblom.

Vad tror du om utgången av det här?

Det är svårt för mig att spekulera i det. Men det är ett skarpt läge och inom kort kommer frågan att tas under behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.