Bernth Johnson (S) går i dag till hårt angrepp mot partivännen Magnus Manhammar: ”Han borde lämna riksdagen”. Foto: SVT

Partiveteranens krav på Manhammar: ”Lämna riksdagen”

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar lämnar uppdraget som ordförande för partiet i Karlskrona – men det räcker inte. Det menar det tidigare kommunal- och landstingsrådet Bernth Johnson (S).
– Han är en kuppmakare som inte borde sitta kvar i riksdagen.

Det är inte första gången som det riktas intern kritik mot Manhammars sätt att leda partiet internt. I valrörelsen kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att Socialdemokraterna i Karlskrona länge plågats av interna falangstrider, där Manhammar av flera partivänner anklagades för att detaljstyra partiet och göra sig av med obekväma kollegor.

Och när Magnus Manhammar nyligen meddelade att han nästa år lämnar uppdraget som ordförande för arbetarekommunen kom omgående ny kritik – och den här gången en helt öppen sådan.

S-profilen Bernth Johnson, tidigare kommunal- och landstingsråd för partiet, menar att Manhammar nu också måste lämna sitt riksdagsuppdrag – en åsikt han också valde att torgföra i sociala medier.

– Det ser jag som en naturlig följd av att han lämnar sitt uppdrag i Karlskrona. Vill han inte arbeta för partiet på hemmaplan så ser jag ingen vits med att sitta i riksdagen. Det känns som att han använt uppdraget i Karlskrona som en trampolin och det ger mig dåliga vibbar.

”En kuppmakare”

Enligt Johnson har Manhammars ledarskap i arbetarekommunen orsakat splittring och besvikelse hos många partimedlemmar.

– Jag satt själv i valberedningen när han agerade som en kuppmakare för att ta sig in riksdagen. Han var i ett första skede inte ens skriven i Karlskrona och lyckades mobilisera personer som då inte var medlemmar i partiet, säger Bernth Johnson.

Magnus Manhammar själv tillbakavisar alla anklagelser om kuppmakeri.

– En majoritet av föreningarna och en majoritet av medlemmarna ville att jag skulle bli ny riksdagsledamot. Jag fick också väljarnas förtroende. Det är så det fungerar i en demokrati.

Några planer på att lämna uppdraget i riksdagen har han inte.

– Nej, det finns inget generellt samband mellan att vara ordförande i hemkommunen och sitta i riksdagen. Tvärtom kommer mitt engagemang som föreläsare och mentor lokalt nu att öka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer