S-toppen Magnus Manhammars ledarskap har orsakat intern splittring i partiet, enligt flera källor till SVT. Foto: Henrik Friberg/SVT

(S) splittrade efter intern falangstrid

Uppdaterad
Publicerad

Knappt en vecka före valet skakas Socialdemokraterna i Karlskrona av interna stridigheter. I centrum för bråket står riksdagsledamoten och arbetarekommunens ordförande Magnus Manhammar, som anklagas för att både detaljstyra partiets valkampanj och göra sig av med obekväma kollegor.

Flera källor med god insyn i det lokala partiarbetet bekräftar uppgifterna för SVT Nyheter Blekinge och ger en samlad bild. Bakgrunden är att riksdagsledamoten Magnus Manhammar – som också varit ordförande för partiet i Karlskrona sedan mars 2015 – anses detaljstyra politikens innehåll och handplocka medarbetare han själv anser vara lojala.

– Det är en bomb som är på väg att brisera. Förlorar vi makten i Karlskrona väntar en uppslitande intern debatt kring hur partiet har skött valrörelsen och det interna arbetet, säger en källa till SVT.

Det är framför allt turerna kring en indragen tjänst i Folkets Hus och upplevd isolering av andra icke önskvärda medarbetare som väckt kraftiga reaktioner.

– Här har vi en person som utger sig för att värna arbetsrätten och som själv går över lik för att få som han vill. Det är ett maktfullkomligt ledarskap. Men före valet kommer ingen att prata om det offentligt, säger en person med inblick i partiet lokalt.

Magnus Manhammar själv menar att partiet i Karlskrona drivs med öppenhet och demokrati.

– Jag tror att medlemmarna aldrig haft ett så stort inflytande över vår politik som de har just nu, säger han.

Kritik mot mittensamarbete

Konflikten och missnöjet har det senaste året vuxit till en tydlig falangstrid, där flera av partiets mer profilerade politiker känt sig ifrågasatta och undanskuffade. Manhammar ska bland annat ha varit öppet missnöjd med den senaste mandatperiodens S-samarbete med Centerpartiet och Liberalerna. Det ska i sin tur ha bidragit till att kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson (S) redan i oktober förra året meddelade att han slutar som kommunalråd – efter bara fyra år.

– Jag har valt att gå vidare från politiken och vill inte kommentera anonyma spekulationer. Jag har haft fantastiska år som gett mig oerhört mycket, säger Patrik Hansson.

Samtidigt uppges Manhammar ha stöd av LO och S-kvinnor och har dessutom ett nära samarbete med partiets nya affischnamn Sandra Bizzozero.

Blekingedistriktets ordförande Heléne Björklund säger så här om situationen i Karlskrona:

– Jag kan bekräfta att det finns meningsskiljaktigheter. Det är en arbetarekommun med många starka åsikter och viljor.

Kritiserade utspel

Att partiet valt en annan inriktning har varit tydligt i valrörelsen, där det bland annat redan ställts ut löften om sextimmarsdag på försök samt stopp för utförsäljning av kommunal verksamhet. Utspelen har fått Liberalerna att redan nu flagga för att avsluta de fyra senaste årens samarbete med S.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet