Liberalerna lämnar nu den mittenkoalition som föddes efter valet 2014. Foto: SVT

Karlskronastyre spricker – efter en mandatperiod

Uppdaterad
Publicerad

Med tre veckor kvar till valet bryter Liberalerna samarbetet med Socialdemokraterna och Centerpartiet i Karlskrona. Anledningen är den senaste tidens politiska utspel från S-ledningen.

Liberalerna i Karlskrona höll i dag presskonferens i en ”för Karlskronas utveckling avgörande fråga”.

Där meddelade partiet att man med största sannolikhet väljer att lämna det samarbete som inleddes med Socialdemokraterna och Centern efter valet 2014 – och som gjort att trion kunnat styra Karlskrona den här mandatperioden med egen majoritet.

Val 2018 Blekinge

Orsaken är den senaste tidens lokala utspel från Socialdemokraterna i Karlskrona – krav på sextimmarsdag och stopp för fortsatt utförsäljning av kommunal verksamhet – som fått Liberalerna att tänka om.

Slut på samarbetet

– Vi kan inte samarbeta med partier som vill avskaffa valfriheten inom välfärden. Så är det, säger kommunalrådet Börje Dovstad (L).

Börje Dovstad, Liberalerna. Foto: SVT

För att ett samarbete ska vara aktuellt så måste Socialdemokraterna backa från den frågan.

Partiveteranen Kent Lewén har reagerat på vallöftet om ett försök med sextimmarsdag inom kommunen.

– De är ohederligt att lura kommunanställda att det här går att genomföra.

Magnus Manhammar (S), riksdagsledamot och arbetarekommunens ordförande, har fått olika besked om Liberalernas ställningstagande.

– Jag har fått lite olika signaler där.

Hur ser du på den uppkomna situationen?

– Vi går till val på vår egen politik och det är den politik som medlemmarna tagit beslut om. Vårt besked är att vi, efter valet, kan tänka oss ett samarbete med samtliga partiet utom SD. Det är väljarna som avgör, säger Magnus Manhammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet