Kent Lewén (L) och Jan-Anders Lindfors (S). Arkivbilder. Foto: SVT

S och L-beskedet: Samarbetet kvarstår i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona styrs av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. En spricka har uppstått i koalitionen sedan Kent Lewén (L) krävt svar från Jan-Anders Lindfors (S) om valfriheten i hemtjänsten och försöken med sex timmars arbetsdag inför nästa mandatperiod.

Att samarbetet kvarstår är båda politikerna överens om.

– Däremot kräver jag svar på hur de ställer sig till förslagen om att avskaffa valfriheten i Karlskrona. Vi kommer aldrig samarbeta med partier som vill avveckla valfriheten, säger Kent Lewén (L), som kallade till en debatt i lördags för att få svar.

Val 2018 Blekinge

Men det tidigare kommunalrådet var inte nöjd med svaren.

– Jan-Anders kommer med ”vad som händer efter valet vet vi inte”, det ger märkliga signaler, säger Kent Lewén (L).

Jan-Anders Lindfors (S) ställer sig frågande till varför Kent Lewén (L) tror att Socialdemokraterna vill ändra på valfriheten i äldrevården.

– Vi tvekar inte kring det nuvarande systemet. Det som finns utlagt på privata aktörer finns kvar tills något annat beslut fattas, säger Jan-Anders Lindfors (S), ordförande i äldrenämnden.

L: ”Vården i privat regi ska öka”

Något tydligt besked om vården i privat regi nästa mandatperiod vill inte socialdemokraten ge.

– Om jag vänder på frågan, betyder Liberalernas ”valfriheten ska öka” att all äldrevård ska ske i privat regi?, undrar Jan-Anders Lindfors (S).

På den frågan kan Liberalerna dock ge ett tydligt svar.

– Nej, men vården i privat regi ska öka, svarar Kent Lewén.

Sex timmars arbetsdag

En annan tvistefråga är Socialdemokraternas förslag om sex timmars arbetsdag i äldrevården.

– Det är ogenomförbart, säger Kent Lewén (L).

Socialdemokraterna menar att kortare arbetsdag är ett av flera verktyg som måste utforskas för att möta äldrevårdens utmaningar.

– Den demografiska toppen kommer om fem år, när många fler blir 80-plus. Just sex timmars arbetsdag är en del av det som behövs för att möta det vi står inför, säger Jan-Anders Lindfors (S).

Han hoppas att sex timmars arbetsdag får ner sjuktalen, får fler inom äldrevården att arbeta till pensionen och gör att fler söker sig till yrket. De försök med kort arbetsdag vill S lägga där ”vårdtyngden” är högst, som boenden med många multisjuka.

– Det här är en sådan fråga som får hanteras i förhandlingarna efter valet, säger Jan-Anders Lindfors (S).

Hur det finansieras är oklart, men inte via höjda avgifter.

– Vägen att höja de avgifterna är minimal. Det handlar om kommunens utmaningar, det är skolan och äldrevården, säger Jan-Anders Lindfors (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet