Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ronneby, Sandra Bizzozero (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona, samt Emilie Pilthammar (M), gruppledare i Sölvesborg. Foto: SVT

En månad efter valet – så här ser det ut i kommunerna

Publicerad

I dag är det en månad sedan valet. Det står klart hur det kommunala styret ska se ut i fyra av fem kommuner i Blekinge. I Sölvesborg är framtiden fortfarande oviss.

Karlskrona

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna fortsätter att styra, men till skillnad från förra mandatperioden blir det nu i minoritet. Ett valtekniskt samarbete med Miljöpartiet hade gett koalitionen en majoritet för sin budget i nämnderna, men partiet meddelade i slutet av september att man lämnade förhandlingarna.

Ronneby

Ett tilltänkt minoritetsstyre med Alliansen och Ronnebypartiet sprack bara en vecka efter att det hade presenterats. Sprickan ska ha berott på att ordföranden för Ronnebypartiet, Sune Håkansson, ska ha pratat med andra partier. Alliansen har två mandat mindre än det röd-gröna blocket, men fortsätter att styra i minoritet.

Karlshamn

Socialdemokraterna fortsätter att styra i koalition, men denna gång utan Liberalerna. I stället samarbetar man med Centerpartiet och Miljöpartiet. Koalitionen med Liberalerna sprack efter 16 år då det framkommit att partiets profil Emanuel Norén ska ha trakasserat flera kvinnliga tjänstemän.

Olofström

Socialdemokraterna tappade sin majoritet efter valet, men fortsätter att styra kommunen genom en koalition med Vänsterpartiet och Kristdemokraterna. Klavs Wix Nielsen (KD), som förhandlat fram det nya styret, medger att samarbetet kan väcka reaktioner, men menar att man lokalt har ”stor frihet att hitta former som passar”.

Sölvesborg

Allianspartierna planerar att styra kommunen tillsammans med SoL-partiet, men i fredags meddelade Moderaternas nya gruppledaren Emilie Pilthammar att beslutet inte var förankrat i partigruppen. Dessutom har Sverigedemokraterna sagt att de kan lägga ner sina röster och därmed släppa fram det rödgröna blocket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.