Tre partier delar på makten och ska styra Olofström de kommande fyra åren. Kommunalråd Sara Rudolfsson (S) här tillsammans med Annika Lande (V), Klavs Wix Nielsen (KD) och Ivan Todorov (V). Foto: Pressbild

Här är Olofströms nya styre

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Olofström förlorade sin majoritetsställning efter valet – men kommer ändå att fortsätta styra kommunen. Nu med hjälp av Vänsterpartiet och Kristdemokraterna.

Att Socialdemokraterna tappade sin långa obrutna majoritetsposition tvingade efter valet kommunalrådet Sara Rudolfsson att söka en blocköverskridande lösning.

Och efter några dagars förhandlingar offentliggjordes resultatet i dag:

Val 2018 Blekinge

Socialdemokraterna gör upp med V och KD och får därmed 26 av totalt 49 mandat i det nya fullmäktige.

– Det känns riktigt roligt och spännande att få arbeta tillsammans. Vi har i och för sig haft en valteknisk samverkan den gångna mandatperioden så vi har redan hunnit öva på det, säger Sara Rudolfsson.

KD tror på lösningen

Kristdemokraternas partiavdelningen i Olofström diskuterade i början av veckan möjligheten att samregera med S och V. Och trots att det på riksplanet är låsta positioner mellan blocken accepterades lösningen i Olofström.

– Visst kan det uppfattas som kontroversiellt, men vi tror ändå att den här lösningen blir den bästa för kommunen. Det blir en bra balans i samarbetet med ett mittenparti, ett vänsterparti och parti åt höger, säger Klavs Wix Nielsen (KD) som förhandlat fram det nya styret.

Han medger dock att partiets vägval lokalt kan väcka reaktioner.

– Å andra sidan öppnar ju partiet också upp för samarbete med Sverigedemokraterna och det är för mig mer extremt. Lokalt har vi stor frihet att hitta former som passar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet