Sune Håkansson, ordförande i Ronnebypartiet. Foto: SVT

Håkansson (ROP): ”Alliansen får ta konsekvenserna”

Uppdaterad
Publicerad

Sune Håkansson, ordförande för Ronnebypartiet, beskylls internt för att vara anledningen till att Ronnebypartiet sparkas ut från alliansen. Själv menar han att han inte är nöjd med hur Alliansen har agerat efter valet.

De allra flesta av Ronnebypartiets medlemmar ville fortsätta samarbeta med Alliansen under den kommande mandatperioden. Men inte ordföranden Sune Håkansson, som var med och grundade partiet 1994. Han pekar på tre huvudsakliga orsaker till varför samarbetet sprack.

– Det ena är att kommunalrådet vill ha högre lön, och jag tycker inte att han själv ska vara med och förhandla fram det. Det andra är att den föreslagna fördelningen av presidieposter är orättvis. Liberalerna skulle få dubbelt så många som oss, men vi har lika många mandat i fullmäktige.

– Det tredje är att alliansen vill göra om inriktningen på äldreomsorgen, något som lite i underkant kommer kosta oss omkring 35 miljoner kronor om året. Jag, som ordförande i äldrenämnden, tycker mig vara mer påläst än kommunalrådet, säger Sune Håkansson.

Men resten av partiet håller inte med.

– Det finns någon som står på min sida, men det är inte många.

”Alliansen får ta konsekvenserna”

Att Ronnebypartiet nu sparkats ur det tilltänkta styret innebär att det rödgröna blocket har två mandat mer än allianspartierna. Och även om Sune Håkansson säger att han helst hade velat se ett alliansstyre – ”med större inslag av vår politik” – menar han att Alliansen bara har sig själva att skylla.

– Om Alliansen nu har visat att de inte är beredda att ta hänsyn till vad vi i Ronnebypartiet tycker utan bara förutsätter att vi följer med, ja då får de ta konsekvenserna av det. Det är möjligt att de kan fortsätta styra i mycket liten majoritet.

Eftersom du är näst intill ensam i ROP att tycka såhär, kommer du få sitta kvar?

– Ingen aning. Det kan ju bli tvärtom att jag väljer att avgå så man slipper det interna problemet. Men jag har ingen brådska med att bestämma mig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.