Det tilltänkta politiska styret för den kommande mandatperioden presenterades förra veckan. Nu har det spruckit. Foto: SVT

Alliansen i Ronneby spricker

Uppdaterad
Publicerad

Den tänkta koalitionen i Ronneby spricker nu, bara en vecka efter att den presenterats. Orsaken är samarbetsproblem med Ronnebypartiet.

Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) säger att det beror på att Ronnebypartiet (ROP) inte kunnat ge besked kring hur de ställer sig till fördelningen av en rad olika uppdrag.

– Det stämmer, vi har brutit med Ronnebypartiet, säger Roger Fredriksson (M).

Enligt Fredriksson dröjde ROP med att ge besked om poster i förhandlingar om nämnder. När det sedan framkom att partiet sökt valteknisk samverkan med andra partier så fick Alliansen nog.

– De har förbrukat förtroendet. Det är tråkigt, för vi har samarbetat i åtta år, men det måste finnas allvar och vi kan inte hålla på med spelteori. Nu är det verkstad.

Ville ha annat styre

Enligt Sydöstran beror sprickan på att ordföranden för Ronnebypartiet, Sune Håkansson, ska ha pratat med partier utanför Alliansen för att få till ett annat politiskt styre.

– Det stämmer att jag varit i kontakt med andra partier, men inte i den avsikten, säger Sune Håkansson (ROP).

Drabbar hela partiet

Gruppledare Anna Carlbrant är ledsen över att hela partiet drabbas.

– Jag är både arg och besviken över att det blir så här även om man inte stått bakom Sunes uttalanden.

Hon tror inte att förhandlingarna mellan Ronnebypartiet och Alliansen kommer att återupptas.

– Jag tror att det är stängt.

Ronnebypartiet fick två mandat i fullmäktige i kommunen. Utan koalition med Ronnebypartiet är Alliansen två mandat mindre än det röd-gröna blocket.

– Det blir minoritetsstyre, precis som förra mandatperioden, säger Roger Fredriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.