Sune Håkansson, ordförande i Ronnebypartiet. Foto: SVT

Ronnebypartiet gör egen valrörelse – lämnar alliansen

Uppdaterad
Publicerad

Efter åtta år vid makten lämnar Ronnebypartiet den styrande minoritetsalliansen – och går till val med en egen kampanj. Men partiets grundare och ordförande utesluter inte ett nytt alliansbygge efter höstens val.

Ronnebypartiet grundades inför valet 1994 och leds alltjämt av Sune Håkansson, 73. De senaste åtta åren har partiet tillsammans med de fyra borgerliga under samlingsnamnet Ronnebyalliansen – men inför valet går Ronnebypartiet vidare med en egen valkampanj och utan ett gemensamt valmainifest.

– Skälet är att småpartier har svårt att överleva på sikt som en del i en större alliansen. Det talas hela tiden om ”den moderatledda alliansen i Ronneby” och risken är att vi försvinner i skenet av det. Vi backade förra valet och fick bara två mandat, säger Sune Håkansson.

Det var tidningen Sydöstran som var först med att berätta om Ronnebypartiets nya inriktning.

– Vi hade valkonferens i helgen och där framkom det att detta är vad medlemmarna vill, säger Sune Håkansson.

Är du nöjd med vad ni åstadkommit de åtta senaste åren?

Tillräckligt nöjd. För åtta år sedan var det nödvändigt med ett maktskifte och det bidrog vi till. Sedan är det alltid svårt att i en allians peka ut vem som drivit vilken fråga eller som lagt fram den ursprungliga idén till ett förslag eller beslut.

Sune Håkansson öppnar samtidigt dörren för ett nytt alliansbygge efter valet – med Socialdemokraterna och ytterligare ett eller flera partier.

– Ska vi få genomslag för vår politik behöver vi samarbeta och vi är öppna för andra konstellationer. Kanske är det bästa att vi går i opposition.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Blekinge

Mer i ämnet