Flera kvinnliga tjänstemän i Karlshamn har uppgett att de trakasserats privat av Liberalernas profil Emanuel Norén. Foto: SVT

Politiker trakasserianklagad – därför sprack koalitionen i Karlshamn 

Uppdaterad
Publicerad

Efter 16 års samarbete sprack i veckan den styrande koalitionen i Karlshamn.
Här är den hittills okända orsaken till att Liberalerna valdes bort:
Flera kvinnliga tjänstemän har uppgett att de trakasserats privat av partiets profil Emanuel Norén.

Uppgifterna blev kända i Rådhuset i Karlshamn våren 2016. Flera kvinnor från två olika förvaltningar hade oberoende av varandra lämnat uppgifter som var graverande – en av Liberalernas toppkandidater hade under en tid intensivt uppvaktat dem på sociala medier. Detta enligt uppgift från flera olika källor till SVT Nyheter. Och trots att kvinnorna avböjt inviterna hade kontakterna fortsatt. Inte sällan nattetid.

Politikern i fokus var Emanuel Norén, då företrädare för Moderaterna. Han förekom vid tidpunkten regelbundet i olika möten där kvinnorna skulle ha deltagit. Dåvarande kommundirektören Göran Persson kopplades in i ärendet. 

– Kvinnorna kände ett obehag över att behöva möta honom där och bad att få slippa närvara, säger en uppgiftslämnare till SVT Nyheter Blekinge.

Lämnade M

Informationen ledde till att Moderaterna i Karlshamn inledde en utredning, som 2017 slutade med att Norén tvingades att lämna partiet. Det känsliga personärendet diskuterades då också av Moderaternas distriktsledning.  

– Vi vände på varje sten i det här ärendet och gjorde en mycket grundlig utredning. Men jag hade vid tidpunkten inte hela omfattningen klar för mig, säger gruppledare Magnus Gärdebring (M), som inte i detalj vill redogöra för slutsatserna.

Ställde ultimatum

Politiska konsekvenser fick ärendet först när Emanuel Norén efter uttåget ur Moderaterna åter sökte medlemskap hos Socialdemokraternas koalitionspartner Liberalerna, ett parti Norén varit aktiv i under åren som kommunpolitiker i Olofström. I Karlshamn hade Liberalernas gruppledare Paul Hedlund hösten 2017 aviserat sin avgång och Norén uppgav nu öppet att han var beredd att ta över ledarskapet.

När den liberala rockaden blev känd tog Magnus Gärdebring kontakt med den politiska ledningen i kommunen.  

Gärdebring avslöjade delar av innehållet i den interna utredningen för kommunstyrelsens ordförande Per-Ola Mattsson, som insåg att ett fortsatt samarbete med Liberalerna skulle omöjliggöras om den trakasserianklagade politikern utsågs till ny gruppledare.

Paul Hedlund övertalades därför att stanna kvar.

– Vi var beredda att spräcka koalitionen. Det var ett mycket allvarligt läge och vi ställde ett ultimatum till Liberalerna, säger Per-Ola Mattsson, som själv talat med flera av de kvinnor som uppger sig blivit utsatta för Noréns intensiva uppvaktande.

– Jag har inga skäl att tvivla på vad de säger sig ha upplevt.

Även Centerpartiets gruppledare Gertrud Ivarsson väljer i dag att officiellt bekräfta bilden:

– Jag vågar påstå att det som hände var helt avgörande för frågan om det fortsatta samarbetet med Liberalerna. Jag blev förskräckt när jag först fick höra om detta. Det var mycket trovärdiga uppgifter.

Spräckte koalitionen

SVT Nyheter Blekinge har talat med sammanlagt elva olika källor, både tjänstemän och politiker, som ger en samstämmig bild av hur kvinnorna uppfattade Emanuel Noréns påstridiga försök till kontakt. Händelserna polisanmäldes dock aldrig. I stället blev Moderaternas utredning – och Noréns partibyte – det som fick sätta punkt för historien.  Fram till nu. För när Per-Ola Mattsson i veckan offentliggjorde sitt nya styre saknades den mångårige samarbetspartnern Liberalerna. Officiellt för att partiet självmant valt opposition.

– Men för både oss och Centerpartiet var det otänkbart att fortsätta regera med ett parti som företräds av Emanuel Norén mot bakgrund av vad som hänt. Hade inte den här affären inträffat hade vi säkert fortsatt tillsammnans. Händelsen är den huvudsakliga förklaringen till vårt ställningstagande, säger Per-Ola Mattsson.

Så ni spräckte koalitionen på grund av en person?

– Om vi inte hade gjort det hade vi ju legitimerat det här beteendet. Det fanns inget alternativ. Och inför Liberalerna var vi tydliga med vår inställning redan för ett år sedan.

Förnekar uppgifterna

Emanuel Norén själv tillbakavisar all kännedom om händelsen. Till SVT Nyheter Blekinge säger han att han aldrig hört talas om vare sig anklagelserna eller den utredning som gjorts.

– Det är helt nya uppgifter för mig. Det stämmer definitivt inte, säger han.

Men att det verkligen gjordes en granskning av Noréns agerande på sociala medier bekräftas av Magnus Gärdebring.

– Om Emanuel påstår någonting annat så är det helt enkelt inte sant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anklagelserna mot Emanuel Norén

Mer i ämnet