Liberalen Emanuel Norén har lämnat sin tjänst vid studieförbundet NBV. Foto: SVT

Utredning avslutas – anklagad har sagt upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Studieförbundet NBV:s utredning kring den trakasserianklagade Karlshamnspolitikern Emanuel Norén (L) avslutas.
Orsaken är att Norén självmant valt att lämna sin tjänst.

Uppgifterna om hur Norén ska ha agerat i kontakter med kvinnor på sociala medier blev kända i september i år. Det handlade då dels om trakasserier mot tjänstemän i Karlshamns kommun, dels om oönskade kontakter med unga kvinnor i ett projekt som Norén arbetat med i sin roll som verksamhetsutvecklare på studieförbundet NBV.

De senare uppgifterna ledde till att Norén tvingades ta timeout – och att NBV som arbetsgivare inledde en egen utredning. Den är nu avslutad eftersom Karlshamnspolitikern valt att lämna sin tjänst hos studieförbundet.

– Han har sagt upp sig och eftersom han inte längre tillhör NBV vill jag inte kommentera vad den utredning vi gjorde kom fram till. Han har haft timeout fram till att han självmant valde att avsluta sin anställning. Vad jag förstår ska han ha fått ett nytt jobb, säger Binaji Marouf, kommunikationschef på NBV.

Studieförbundet har talat med både Norén själv och flera av de kvinnor som uppger sig ha blivit kontaktade privat av honom.

– Vi har lyssnat på vad de inblandade berättat och vi har skapat oss en ganska klar bild av vad som hänt.

Sedan tidigare har också personalchefen Jonas Jönsson i Karlshamns kommun gjort en egen utredning i ärendet.  

”Goda vitsord”

Emanuel Norén säger till SVT Nyheter Blekinge att han har gått vidare till en ny arbetsgivare och han inte vill kommentera utredningen.

– Jag kommenterar inte uppgifterna annat än att jag har slutat på NBV med goda vitsord och tjänstgöringsbetyg, säger Emanuel Norén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anklagelserna mot Emanuel Norén

Mer i ämnet