Foto: SVT

Utredning klar: ”Olämpligt beteende har förekommit”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens utredning kring trakasserianklagade Liberalpolitikern är nu klar. Den visar att ett olämpligt beteende har förekommit. Men eftersom ingen av kvinnorna velat delta i utredningen, står fortfarande många frågor obesvarade.

Efter att anklagelserna mot Liberalpolitikern Emanuel Norén blev offentliga i slutet av september i och med ett avslöjande i SVT Nyheter Blekinge, så beslutade Karlshamns kommun att genomföra en egen utredning kring uppgifterna.

Nu är den utredningen klar – men i och med att ingen av kvinnorna som anklagat Norén velat prata om händelserna, så är det många frågor som fortfarande inte fått några svar.

– Man kan väl konstatera att någon form av olämpligt beteende har det varit, men då har det varit kopplat till ärendefrågor i nämnden, att de har diskuterat nämndsfrågor även privat. Och att det sedan har känts obehagligt att behöva möta honom i nämnden. Jag vet inte om man kan kalla det trakasserier eller inte, men det har ju varit någon form av situation där de har känt ett obehag, säger kommunens personalchef Jonas Jönsson.

Inga åtgärder vidtas

Så han har kontaktat dem i arbetssyfte från början, menar du?

– Det hävdar han själv. Och eftersom jag inte har kunnat prata med någon av kvinnorna så står det lite oemotsagt. Den här utredningen blir ju svår eftersom jag inte får hela bilden. Vi kan inte tvinga folk att prata med oss.

Kommer ni vidta några åtgärder?

– Nej, vi kommer inte göra mer.

Det personalchefen valt att istället kolla på i utredningen är den politiska hanteringen av ärendet.

– Slutsatsen från min sida är att politiken i stort sätt har fullgjort sitt arbetsmiljöansvar gentemot tjänsteorganisationen. Det är så som jag har kommit fram till. Men jag hade egentligen önskat när det skedde 2016 att kommundirektören hade haft en kontakt med mig i samband med händelsen, säger Jonas Jönsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Anklagelserna mot Emanuel Norén

Mer i ämnet