Louise Karlsson säger att det har varit tuffa dagar i rätten, och hon tror tyvärr att fallet kommer tas upp i högre instanser – men hon vill bara få ett slut. Foto: SVT/Michelle Hallberg, arkiv

PFAS-drabbade Louise: ”När ska det sluta?”

Uppdaterad
Publicerad

Louise Karlsson är en av de PFAS-drabbade i Kallinge, som har närvarat under rättegången. Det har varit tuffa dagar med mycket känslor säger hon, och hon har en känsla av att fallet inte slutar i Blekinge tingsrätt.

– Det hade varit för jävligt. När ska det sluta?

Louise Karlsson har 1150 nanogram av PFAS-ämnen i sin kropp och det har påverkat henne på flera sätt. Hon har problem med tarmen och känner sig i dåligt skick. Inte förrän hon är i 90-årsåldern kommer hon att nå normala värden på cirka tio nanogram.

– Nån måste ta ansvar för att jag har fått en förgiftning som jag får ha med mig hela mitt liv, säger hon.

Vattenskandalen i Kallinge

Hon är orolig för sin dotters framtid och om hon kommer att kunna bli med barn eller drabbas av någon annan följdsjukdom. Hon menar att ingen tar deras förgiftning på allvar när det inte syns fysiskt på kroppen.

– Man känner oro för vad man har, man går nästan och väntar på 'vad ska jag drabbas av?'.

”Skadestånd gör mig inte giftfri”

Med tanke på de känslosamma dagarna i rätten hoppas Louise Karlsson att frågan ska få ett slut i Blekinge tingsrätt. Men hon har en känsla av att den kommer att nå högra instanser.

– Det hade varit för jävligt. När ska det sluta? Det finns ingen forskning som visar att det här är bra att få i sig.

PFAS-föreningen, som Louise är en del av, kämpar för att det ska ske en skärpning av lagen. Föreningen önskar att få igenom ett skadestånd, men samtidigt menar Louise Karlsson att det inte göra dem giftfria.

– Men jag hade velat gå på regelbundna undersökningar utan att det ska kosta mig något, säger hon.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet