Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Herman Afzelius är ordförande i PFAS-föreningen i Kallinge. Foto: Erik Lundmark/SVT

PFAS-föreningen överklagar till Högsta domstolen – och startar insamling

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten menade att det inte kunde klassas som personskada att ha förhöjda halter av PFAS i kroppen, och rev upp tingsrättens dom. Nu har PFAS-föreningen lämnat in sin överklagan till Högsta domstolen. Samtidigt startar de en insamling, för att kunna täcka eventuella rättegångskostnader.

Sedan det för tio år sedan kom fram att dricksvattnet i Kallinge innehållit kraftigt förhöjda halter av PFAS-ämnen, har föreningen stridit för upprättelse.

Men fyra dagar före jul meddelade hovrätten i en dom att Ronneby kommun slipper betala skadestånd eftersom de inte anser det bevisat att invånarna drabbats av personskador.

Nu har PFAS-föreningen överklagat domen till Högsta domstolen.

– I Sverige förväntar man sig att dricksvattnet skall vara hälsosamt och rent, så har inte fallet varit för oss drabbade. Känns helt orimligt det ska gå komma undan helt utan ansvar. Jag hoppas innerligen att Högsta domstolen gör en annan bedömning, allt annat vore ett stort svek för oss drabbade och samhället i stort, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

Startar insamling

I samband med överklagan har föreningen valt att starta en insamlingskampanj, för att täcka rättegångskostnaderna.

– Vi hoppas att många vill stötta vår fortsatta kamp för ett rent och hälsosamt dricksvatten och för att ställa ansvariga för denna giftkatastrof till svars för vad de orsakat, säger Herman Afzelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet