I klippet berättar Mathias Kågell-Landgren, kommunjurist i Ronneby, hur kommunen tänker kring den nya bevisningen. Foto: SVT/Towe Olsson

PFAS-rättegången avslutad – kommunen vill se individuell bedömning

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun anser sig inte vara skyldig att betala ut skadestånd till de Kallingebor som fått i sig PFAS via dricksvatten.

Det var budskapet när kommunens juridiska ombud höll slutanförande när den omfattande rättegången avslutades i Blekinge tingsrätt under tisdagen.

Den så kallade PFAS-rättegången i Blekinge tingsrätt har pågått sedan den 8 februari. 165 Kallingebor har stämt det kommunägda Ronneby Miljöteknik.

De menar att de lidit personskada av att få i sig PFAS, och att det är Ronneby kommuns ansvar. Tingsrätten ska nu avgöra om kommunen har skadeståndsansvar.

Vattenskandalen i Kallinge

Vill se individuell bedömning

Under måndagen höll PFAS-föreningen sitt slutanförande. Under tisdagen var det kommunens tur, och man bestred kravet på skadestånd.

– Vi menar att svensk skadeståndsrätt inte omfattar den typen av skador, som handlar om framtida risk, och att de käranden inte har kunnat bevisa att de lidit den skada de påstår, säger Mathias Kågell-Landgren, ombud för Ronneby kommun.

Dom faller i april

Kommunen menar även att alla 165 individer som stämt Miljöteknik måste kunna bevisa att de lidit skada. Men en individuell bedömning för varje fall är inte möjlig att genomföra, menar advokat Göran Starkebo, som företräder de 165 kärande.

– PFAS orsakar negativa hälsotillstånd som redan finns i vårt samhälle. Att antalet sjuka blir fler med anledning av PFAS kan man bara se på gruppnivå, säger han. 

Domen i PFAS-målet faller den 13 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet