Förslaget har nu skickats på remissrunda. Foto: TT

Planerat förbud mot sociala medier väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun föreslår ett förbud för anställda att använda sociala medier privat på arbetstid. Men redan nu väcker förslaget kritik.

– Det behövs inte ytterligare förbud, säger Katarina Walter, lokal ordförande i Kommunal.

Ronneby kommuns IT-policy uppdaterades senast 2004, och behöver därför uppdateras. I december togs ett nytt förslag fram, där följande formulering ingår:

”Sociala medier ska inte användas privat under arbetstid”.

Redan nu väcker förslaget kritik från fack och anställda.

– Jag förstår att man behöver se över policyn. Men våra medlemmar använder inte sociala medier privat på arbetstid, så att hitta på ett förbud rakt av blir konstigt. Då måste man ha sanktionsmöjligheter och något sätt att övervaka det, så det känns problematiskt, säger Sonja Stranne, Lärarförbundets Ronnebyordförande.

Har skickats på remissrunda

– Är det ett problem för arbetsgivaren måste man kunna hantera det på ett annat sätt, med medarbetarsamtal och annat. Vi har allmänna bestämmelser som reglerar vad man som anställd kan och inte kan göra, säger Katarina Walter, Kommunals Ronnebyordförande.

Förslaget till ny IT-policy var uppe på kommunstyrelsens arbetsutskotts sammanträde i december och har nu skickats på remissrunda till de kommunala bolagen. Kommunalrådet Roger Fredriksson (M) vill inte uttala sig i ärendet innan förslaget kommit tillbaka från remissrundan senare under våren.

Så omnämns sociala medier i förslaget:

”Det ska finnas ett uppdrag från närmsta chef för att en anställd ska kunna använda sociala medier i tjänsten. Med detta beslut klargörs att personen använder sociala medier som anställd och inte som privatperson. Vid arbete med sociala medier gäller denna IT-policy.

Sociala medier ska inte användas privat under arbetstid.

Vid privatanvändning av sociala medier utanför arbetstid gäller yttrandefrihet och meddelarfrihet och det är tillåtet att skriva om kommunens verksamhet. Dock ska anställda tänka på att det görs på sådant sätt att Ronneby Kommuns anseende och goda rykte bibehålls (lojalitetsplikten).”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.