Foto: Wingårdhs arkitekter

Poetiskt pressmeddelande inför kajbygget

Uppdaterad
Publicerad

Som ett svar på att kommunfullmäktige i Karlskrona klubbade igenom bygget på Kilströms kaj, och de tillhörande protesterna, har nu arkitektbyrån Wingårdh gett sin respons.

Och den kommer i form av ett något udda pressmeddelande – som tar fokus på Karlskronas arkitekturhistoria och näst intill jämför nybygget med andra lokalklenoder såsom Fredrikskyrkan, Godnatt och Ulrica Pia.

Pressmeddelandet inleds såhär:

Gert Wingårdhs byggplaner i Karlskrona

”Det var de stora husen som skapade staden.

Det var Guds hus som byggde Stortorgets väggar. Av tegel och puts restes de murar Tessin en gång ritat, till tempel för Herren och till stolthet för staden. Det var väldiga skepp, värdiga en stormakt vars krig och konst fick nackar att böjas i fruktan och respekt.

Det var de stora husen som skapade staden.”

”Kilströms kaj skulle må bra”

Och efter några ”verser” avslutas pressmeddelandet:

”Det var de stora husen som skapade staden.

Det är lugn, det är värdighet, det är stadga och moral som skapar en karaktär. Den skapar en trygghet omkring sig, som får det lilla att växa och det stora att dämpas. Nog är det något sådant som Kilströms kaj skulle må bra av. En grupp utav hus som får både husen på Saltö och bron som går dit, att lätt sjunka undan för en form att ta sikte mot. Likt sina robusta vänner från fornstora dagar, står de för framtid.”

Här kan du läsa hela pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gert Wingårdhs byggplaner i Karlskrona

Mer i ämnet