Foto: Ellinor RostedtVisa alla (2)
Visa alla (2)

Klagande om kajbygget: ”Opassande”

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen gör under tisdagen syn på Kilströms kaj i Karlskrona för att sedan pröva om byggbeslutet ska ligga fast eller rivas upp.

Flera Karlskronabor och föreningar har överklagat Karlskrona kommuns beslut om hur den omdiskuterade kajen ska bebyggas.

Men endast de två av de närmaste grannarna har givits besvärsrätt.

Ingen av dem närvarade personligen i dag, utan två ombud förde de klagandes talan.

– Detta är en världsarvsmiljö. Det är opassande att bygga en så stor Gert Wingårdh-arkitektur i den här miljön, var ett av argumenten inför domstolen.

Kritiken har tidigare bland annat handlat om att bebyggelsen tar viktiga parkeringsplatser i anspråk och att de nya husen kommer att förfula stadsbilden.

I april i år sa en enhällig samhällsbyggnadsnämnd ja till planerna och partierna i Karlskrona har med bara ett undantag – Vänsterpartiet – ställt sig bakom planerna på kändisarkitekten Gert Wingårdhs spektakulära havsnära förslag.

Mark- och miljödomstolen väntas lämna dom inom en månad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gert Wingårdhs byggplaner i Karlskrona

Mer i ämnet