I en skiss visar offret hur de stod när de blev attackerade av pojken. Kniven hittades senare slängd på en toalett på skolan. Foto: Polisens förundersökning

Pojke döms efter knivhoten på Jämjöskola

Uppdaterad
Publicerad

Den 15-årige pojken hotade två elever på Jämjö Kunskapscentrum med kniv och skrek att han skulle döda dem. Men attacken stoppades av en lärare. Nu döms pojken till ungdomsvård.

Pojken hade under helgen hamnat i bråk med en av flickorna. När de möttes i skolan senare under veckan drog han fram en kniv och tryckte mot flickans hals. En flicka som försökte avstyra bråket blev även hon hotad av pojken, innan årskursmentorn Linda Edin kunde knuffa bort pojken och få honom att lämna platsen.

Pojken har konsekvent nekat till brott och menat att han bara visade kniven för flickorna för att han hade tröttnat på deras tjafs. Men tingsrätten tror inte på den förklaringen, och dömer nu pojken till ungdomsvård för två fall av grovt olaga hot. Han ska även betala skadestånd på 37 800 kronor till den ena flickan och 32 800 till den andra.

I klippet nedan hör du läraren Linda Edin om hur hon stoppade pojken:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mentorn Linda Edin tvekade inte på att gå emellan när pojken knivhotade två elever på skolan. Foto: Erik Lundmark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.