Med hjälp av artificiell intelligens, AI, ska Polenfärjan minska utsläppen, berättar Stena Lines presschef Carl Mårtensson. Foto: SVT och Stena Line

Polenfärjan blir mer klimatsmart – med hjälp av AI

Publicerad

Stena Line tar hjälp av AI, artificiell intelligens, för att minska koldioxidutsläppen mellan Karlskrona och Gdynia.

Inledningsvis utrustas nu Stena Nordica, en av de tre färjorna på rutten, med utrustningen.

– Man kan jämföra det med en väldigt intelligent farthållare. Det är ett hjälpmedel som ger förslag på hur fort man ska köra, när man ska köra i den hastigheten, hur mycket kraft man ska ge från motorerna vid olika tillfällen beroende på hur djupt det är och så vidare, säger Carl Mårtensson, presschef på Stena Line.

Fem procent att spara

Blekinge är ett av Sveriges län där koldioxidutsläppen har stigit, enligt en undersökning gjord av Sveriges Natur och Newsworthy. Utrikessjöfarten stod år 2018 för 16,1 procent av Blekinges koldioxidutsläpp. Nu hoppas man med det artificiella verktyget kunna minska bränsleåtgången med upp till fem procent.

Stor del av landets transporter

– Det är en bransch som tar ganska lång tid att förändra, men under tiden så kan man ju då använda sig av olika typer av bränslen och framför allt att minimera. Vi arbetar med å ena sidan det vi har idag och å andra sidan med att titta på vad vi kan göra imorgon, säger Carl Mårtensson.

Se mer om de klimatsmarta fartygen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.