Arkivbild. Foto: TT

Polis lade ned egna trafikärendet – frias av åklagare

Publicerad

Polisen körde in i vajerräcket på E22:an vid Sölvesborg efter att ha väjt för ett rådjur. Efter olyckan upprättade han själv en anmälan – som han själv senare valde att lägga ner. Han anmäldes för tjänstefel, men nu frias han av åklagaren.

Polisen hade enligt förundersökningen varit i tjänst under en fotbollsmatch i Kalmar i somras, och var på väg tillbaka till Malmö. På E22:an vid Sölvesborg körde han in i vajerräcket efter att enligt egen uppgift ha väjt för ett rådjur.

Efter olyckan upprättade han själv en anmälan med rubriceringen trafikolycka utan misstanke om brott, och fattade senare samma kväll även beslut om att lägga ner ärendet utan åtgärd.

Anmäldes för tjänstefel

Polismannen anmäldes för tjänstefel, och ärendet har nu granskats av åklagare.

I förhör uppger polismannen att han drabbades av akut stresspåslag i samband med olyckan, och att han inte lyckades få kontakt med andra poliser som kunde ha tagit över ärendet. Eftersom han kände att han behövde ett avslut för att minska stressen, valde han då att själv granska ärendet och lägga ner det.

Lägger ned utredningen

Nu väljer åklagaren att lägga ner förundersökningen om tjänstefel, då det enligt henne, inte finns anledning att fullfölja den då gärningen är att bedöma som ringa och därför inte brottslig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer