Patrik Oldin är polisområdeschef i sydöstra Götaland. Foto: Polisen (Ulrika Bergström)/SVT

Polischef: ”Självklart påverkas förtroendet”

Uppdaterad
Publicerad

Nu svarar polisområdeschefen i sydöstra Götaland på kritiken som har uppstått efter SVT:s granskning av utredningen kring Michael Wijk.

Polisen har under vår granskning inte velat svara på frågor som har med hanteringen av Michael Wijks fall att göra. Inte heller regionpolischefen Annika Stenberg eller biträdande chefen Jarl Holmström vill svara på några frågor efter att granskningen har publicerats.

”Tar allvarligt på kritik”

Istället vänder vi oss till polisområdeschefen i sydöstra Götaland, Patrik Oldin, som svarar på våra frågor i ett mejl.

Michael Wijks sista timmar

– Vi tar alltid allvarligt på kritik som riktas mot oss. Beslutet att inte inleda en förundersökning 2014 fattades efter den information vi hade tillgång till då. Om nya uppgifter framkommit idag måste dessa givetvis tas i beaktande, analyseras och värderas inför ett nytt eventuellt beslut om förundersökning. För att kunna göra detta är det viktigt att alla uppgifter av intresse kommer till polisens kännedom, skriver han.

Ser polismyndigheten någon anledning att se över verksamheten, exempelvis utredningsrutiner?

–  Precis som all annan verksamhet ser vi ständigt över vår verksamhet och våra rutiner. När det gäller utredningar följer vi polisens nationella utredningsdirektiv, där finns tydligt angivet hur utredningar ska bedrivas. Det är viktigt att man kan lita på att polisen har ett enhetligt och rättssäkert sätt att arbeta på.

Hur tror du att allmänhetens förtroende för polismyndigheten påverkas av uppgifterna i granskningen?

Allmänhetens förtroende påverkas självklart av inslag som dessa där polisen framställs på det här sättet. Sedan måste det påpekas att det återstår planerade utredningsåtgärder att genomföra med anledning av de uppgifter som kommit till polisens kännedom under försommaren 2016.

Vill förhöra mamman

Patrik Oldin, polisområdeschef, syftar då på de uppgifter som framkom i ett förhör i ett annat ärende med Michael Wijks mamma Kerstin, som hölls i början av maj. I slutet av augusti, efter att SVT börjat ställa frågor till polisen, beslutar de sig för att hålla ett nytt förhör med henne i ärendet.

Polisens offentliga resonemang kring en anhörig till offret har fått skarp kritik – hur ser du på det i dag?

Polisen kan inte gå vidare i ett ärende om inte nya uppgifter kommer till vår kännedom. För att komma vidare i det här ärendet har vi upprepade gånger sökt 51-åringens mamma som avböjt att prata med oss. Det är en av förklaringarna till att vi inte har kommit framåt, skriver Patrik Oldin.

Vad blir din roll som ansvarig chef i den uppkomna situationen?

– Som chef måste jag lita på att mina medarbetare gör ett bra jobb och hanterar sina ärenden på ett korrekt sätt, samt att följa upp att detta sker. Eftersom vi inte fått in någon överprövning av det beslut som fattades 2014 måste jag utgå från att detta skett. Om nu nya uppgifter kommer till vår kännedom är det utredningsenhetens uppdrag att titta på dessa för att se om de eventuellt kan föranleda en ny bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Michael Wijks sista timmar

Mer i ämnet