Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Polisen: Fortsatta problem med drönarflygningar över Sweden Rocks område

Uppdaterad
Publicerad

Det råder flygförbud över festivalområdet. Trots det fortsätter drönarflygningarna. Sex fall har konstaterats.

SVT berättade redan under onsdagen om en kvinna som misstänks ha flugit över festivalområdet med en drönare. Hon greps och riskerar böter, enligt polisen.

– Det här är en säkerhetsfråga. En drönare behöver inte vara särskilt stor för att orsaka skada om den faller ner i huvudet på någon, säger Thomas Johansson, polisens presstalesperson till SVT.

Sweden Rock Festival

Piloterna påträffade

Men fallet med kvinnan var inte en isolerad incident. Även under torsdagen har flera fall av drönarflygning skett över Sweden Rocks område. Hittills har sex fall konstaterats. I några av fallen har även piloten påträffats.

– Det är inte tillåtet att flyga överhuvudtaget i det restriktionsområde som finns, säger Fredrik Nilsson, som är ansvarig för polisens drönarverksamhet.

– Inte ens utan restriktionsområde får man flyga över folksamlingar av säkerhetsskäl och här har vi över 40 000 besökare på en relativt liten yta, säger han i en kommentar.

Gäller festivalen ut

Enligt polisen finns flygförbudet över området för att säkerheten ska tryggas för Sweden Rock Festival och för att att möjliggöra polisens övervakning av festivalen ”utan störning från andra luftfartyg”. Förbudet gäller från klockan tio den 8 juni till midnatt den 12 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sweden Rock Festival

Mer i ämnet