Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet ovan berättar Stefan Larsson, bedrägeriutredare Malmöpolisen, mer om brottsligheten. Foto: SVT/Firas Razak Tuma

Polisen: ”Huvudmisstänkta utlämnade till Spanien – för mord och sprängningar”

Uppdaterad
Publicerad
Flera personer som betraktades som huvudmän i det bedrägeri SVT Nyheter Blekinge har granskat lämnades ut till Spanien under hösten 2018, misstänkta för mord och sprängningar på den spanska solkusten.

Enligt Stefan Larsson, bedrägeriutredare vid Malmöpolisen, tillhör de det kriminella nätverk som polisen betraktade som huvudmän för det bedrägeri SVT Nyheter Blekinge granskat, där 82-årige Sixten i Arvidsjaur lurades på 250 000 kronor av en falsk bankman.

– Det finns en direkt koppling mellan bedrägerierna och den gängkriminella miljön med det dödliga våldet, med Malmö som huvudort. Den här verksamheten ger dem mat på bordet, säger Stefan Larsson.

Manus och telefon – koppling till Sixten

Genom bland annat spaning, fotodokumentation och att följa penningströmmar menar polisen att den kunde koppla både huvudmän och uppringare till ett flertal bedrägerier med utgångspunkt i Malmö under 2018.

Hur kunde Sixtens ärende kopplas till de här personerna?

– Vi kunde bland annat se att det ”manus” som användes vid samtalet med Sixten liknar det som de här personerna alltid använde, samt att samma telefon använts vid flera tillfällen, säger Stefan Larsson.

Polisen planerade tillslag

Enligt honom fanns det planer från polisens sida att slå till mot ligan.

– Ja, det hade sannolikt skett efter årsskiftet. Men så kom plötsligt begäran om utlämning till Spanien, för brott där de riskerar fängelse i 20 år och uppåt. För bedrägerierna vi utredde är maxstraffet fängelse i sex år, säger Stefan Larsson.

Flera förundersökningar pågår fortfarande i Sixtens ärende, men de gäller misstänkta penningtvättare.

– När vi följer pengarna från den person som blir av med dem ser vi alltid på vilket konto de landar – alltså penningmålvaktens. Så han eller hon åker nästan alltid dit och lagförs, säger Stefan Larsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer