Eftersom de utpekade gärningsmännen är minderåriga har polisen inte inlett någon förundersökning. Foto: Privat

Polisen: ”Ingen kan dömas för misshandeln”

Publicerad

Polisen Michael Hesselberg i Karlskrona förstår familjens frustration över att ärendet inte utreds vidare.
– Som förälder hade jag också blivit upprörd, säger han.

Förundersökningsledare Michael Hesselberg var den polisman som fick Edvin Rahmanovics anmälan på sitt bord. Han tvivlar inte på att nioåringen blivit utsatt för ett brott.

– Nej, i så fall hade jag valt att inte gå vidare av andra skäl. I det här fallet var gärningspersonerna minderåriga och då kan vi inte få någon lagförd. Däremot ska ärendet lämnas vidare till sociala myndigheter, säger han.

Hesselberg betonar att ärendet inte är nerlagt.

– Jag har bara beslutat att i nuläget inte inleda en förundersökning. Mitt beslut kan överprövas av åklagare. Ärendet med minderåriga kan prövas juridiskt för att få skuldfrågan utredd även om ingen kan bli dömd.

Pojken ska ha blivit attackerad vid två tillfällen och vågar inte längre gå ut utan vuxen. Hur ser du på det?

– Jag förstår familjen och det här är ett problem som är polisens ansvar tillsammans med skola, sociala myndigheter och vuxenvärlden. Som förälder hade jag också blivit upprörd och med tanke på det kanske man måste våga diskutera en sänkning av åldern för när du blir straffmyndig, säger Michael Hesselberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ronneby

Mer i ämnet