Polisen lägger ner Wijk-utredning

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har nu valt att inte inleda någon förundersökning kring det uppmärksammade dödsfallet av 51-årige Michael Wijk i Karlskrona. Familjens sista hopp står nu till åklagarna.

Michael Wijk hittades död i vattnet i Lindesnäs utanför Karlskrona i september 2014. Trots omfattande skador – bland annat ett splittrat näsben – avskrev polisen brottsmisstankar efter en timme.

Dödsfallet, och det efterföljande polisarbetet, uppmärksammades i SVT Nyheter Blekinge och Uppdrag Granskning i höstas, och ledde till att Michael Wijks familj valde att överpröva beslutet att lägga ner utredningen. Nu har polisen fattat sitt beslut – och väljer att inte ta upp ärendet igen.

– Man har gjort ett antal förnyade förhör, och de förhören har inte gett något underlag för att inleda eller gå vidare med en förundersökning. Sedan har man också gjort en förnyad analys av personens (Michael Wijks, red anm) telefon med hjälp av modernare teknik, och det materialet har inte heller gett något nytt underlag till våra beslutsfattare, säger Robert Loeffel, polisens pressansvarige i region Syd.

Robert Loeffel, polisens pressansvarige i region Syd. Foto: SVT

Två förhör och teknisk analys

Polisen har de senaste månaderna förhört Michael Wijks mamma och bror igen, och genomfört en ny teknisk analys av innehållet i mobiltelefonen, för att kunna ompröva beslutet att inte inleda någon förundersökning.

Men de har inte valt att förhöra någon av de personer som Michael Wijk sist var i kontakt med. Inte heller har de utrett någon av Michael Wijks skulder och eventuella hotbilder mot honom.

– Jag har inte den detaljkunskapen, vilka som har förhörts och inte, så jag kan inte svara på varför det inte har skett, säger Robert Loeffel.

Mamman: ”Blev inte förvånad”

För familjen kommer beslutet som ytterligare ett bakslag i deras arbete för att få upprättelse för Michael.

– Ja, vad ska man tänka. De hade ju redan bestämt sig för så länge sen så jag blev inte förvånad. Men lite besviket är det ju att de inte kan åstadkomma någonting, säger Kerstin Wijk, Michaels mamma.

Beslutet nu hos åklagare

Nu går omprövningsbeslutet vidare till åklagaren, som också ska titta på om polisens ursprungliga beslut att inte inleda förundersökning är korrekt.

– Ett litet hopp som spirar, för de kan kanske inte sätta fast någon för det. Häkta någon eller åtala någon. Men de kan i alla fall ge honom ett erkännande att det finns saker och ting som inte är utredda, säger Kerstin Wijk.

– Det ligger på mitt bord att pröva polisens beslut. Antingen kommer jag hålla med polisen om att det är rätt beslut att inte inleda en förundersökning, eller så inleder jag en åklagarledd förundersökning av fallet, säger Anne Boijmarker, chefsåklagare i Karlskrona.

Åklagarkammaren väntas fatta sitt beslut under veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.